رفتن به مطلب

کاهش ماهيان خاوياري در درياچه خزر!


ارسال های توصیه شده

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

ايرن: رييس فراکسيون محيط زيست مجلس شوراي اسلامي کاهش ماهيان خاوياري در درياچه خزر را بسيار اسف‌بار توصيف و خاطرنشان کرد: تنها خاويار ايران در دنيا معروف و مشهور است که صادرات آن ارز خوبي عايد کشور مي‌کرد، بنابراين اين موضوع بايد مورد توجه دولت، مجلس و دستگاه‌هاي ذيربط قرار گيرد.

 

 

محمدرضا تابش در گفت‌وگو با (ايسنا)، صيد بي‌رويه را يکي از علل مهم کاهش خاويار دانست و تصريح کرد: علت ديگري که بايد مورد بررسي قرار گيرد اين است که بعد از فروپاشي شوروي سابق ادعايي در مورد چگونگي تفکيک درياي خزر شکل گرفت و بخشي از ماهيان خاوياري درياي خزر توسط کشورهاي حاشيه درياي خزر که ساحل دارند صيد مي‌شود.

 

نماينده اردکان در خانه ملت با تاکيد بر اين‌که صيد ماهيان خاوياري بايد محدود شود، افزود: اما اين محدوديت صيد بايد در قالب يک پروتکل و يا قرارداد منطقه‌اي صورت گيرد تا تمام کشورهايي که در درياي خزر ساحل دارند و در سواحل آنها ماهي خاوياري صيد مي‌شود، ملزم به رعايت اين محدوديت شوند.

 

رييس فراکسيون محيط زيست مجلس موضوع کاهش ماهيان خاوياري را به موضوع پديده گرد و غبار تشبيه و اظهار کرد: پديده گرد و غبار تنها مربوط به مناطق بياباني ايران نيست بلکه کشورهاي حاشيه خليج‌فارس نظير عربستان و عراق در بروز اين پديده نقش دارند، در خصوص کاهش ماهيان خاوياري هم بايد بررسي شود که چه بخشي مربوط به کشورهاي حاشيه درياي خزر و چه بخشي مربوط به ايران مي‌شود، اما آنچه مسلم است بايد جلوي صيد بي‌رويه ماهيان خاوياري گرفته شود.

 

تابش شيلات را دستگاه اصلي هم شيلات مقابله با اين پديده دانست و تاکيد کرد: بايد بررسي شود که سازمان‌هاي مربوطه چه فعاليت‌هايي را در راستاي مقابله با کاهش ذخاير ماهيان خاوياري انجام داده است تا اگر بودجه و اعتباري نياز دارند با کمک دولت و مجلس به آنها اختصاص يابد که وضعيت سر و سامان پيدا کند.

 

وي درباره تشکيل کميته ملي حفاظت از ماهيان خاوياري و يگان ويژه حفاظت گفت: براي هر چيزي ضرورتي ندارد اول کميته تشکيل دهيم بلکه بايد ببنيم که علت وقوع اين امر چيست چه عواملي دخيل و موثر بودند چه اقداماتي انجام شده و اگر ضرورت داشت کميته تشکيل دهيم. موضوع کاهش ماهيان خاوياري در هيات رييسه فراکسيون مطرح و بررسي خواهد شد.

به گزارش ايسنا، در حالي که ماهي خاوياري جزء گونه‌هاي حمايت شده محسوب مي‌شود و ضمن درج در فهرست قرمز اتحاديه جهاني حفاظت از طبيعت (IUCN) در فهرست کنوانسيون تجارت گونه‌هاي در معرض خطر انقراض (CITES) نيز قرار دارد، جديدترين آمارها نشان مي‌دهد طي 5 سال گذشته صيد ماهيان خاوياري در ايران به يک چهارم و ميزان خاويار استحصالي نيز به نصف کاهش يافته است در اين حال مديرکل محيط زيست استان گيلان ضمن هشدار نسبت به احتمال نابودي نسل ماهيان خاوياري خواستار تشکيل کميته ملي حفاظت از ماهيان خاوياري و يگان ويژه حفاظت از اين گونه ارزشمند جهاني شد.

 

از سوي ديگر بر اساس آماهاي موجود در پي افزايش صيد غيرمجاز در درياي خزر ميزان استحصال خاويار طي 30 سال گذشته به يکصدم کاهش يافته است.

 

مهندس امير عبدوس، مديرکل محيط زيست استان گيلان پيشتر در اين خصوص با اشاره به اين که تمامي رودخانه‌هاي منتهي به درياي خزر برابر مصوبه شماره يک مورخ سال 1346 شورايعالي حفاظت محيط زيست به لحاظ صيد حفاظت شده اعلام شده‌اند و مسووليت اين حفاظت بر عهده سازمان حفاظت محيط زيست است ضمن هشدار نسبت به احتمال نابودي نسل ماهيان خاوياري در صورت ادامه روند فعلي به ايسنا گفت: يکي از دلايل اصلي کاهش ذخاير ماهيان خاوياري صيد در دهانه و مصب رودخانه‌هاي منتهي به درياي خزر بخصوص رودخانه سفيدرود به عنوان بزرگترين رودخانه شمال کشور است.

 

وي افزود: با شروع فصل تخم‌ريزي (‌اوايل اسفند ماه) ماهيان خاوياري از دريا به سمت رودخانه مهاجرت کرده و در سال‌هاي گذشته صيد غيرمجاز و بي‌رحمانه در اين مقطع خسارات زيادي را بر جمعيت و ذخاير اين گونه تحميل کرده است.

 

مديرکل محيط زيست استان گيلان با اشاره به اقدامات اداره کل محيط زيست گيلان در اين خصوص گفت: از جمله اقدامات اين اداره کل در سال‌هاي گذشته متمرکز کردن تعداد زيادي از محيط بانان در اين مقطع زماني به دهانه مصب رودخانه سفيدرود به منظور کنترل شکار و صيد بوده است که متاسفانه به دلايلي همچون وسعت بسيار زياد محدوده مورد تاخت و تاز صيادان، جمعيت بسيار زياد متخلفان و دست به خشونت زدن تعدادي از آنها به دليل قيمت بالاي خاويار که گاها منجر به درگيري با مامورين محيط زيست و در مقطعي تخريب اموال پاسگاه محيط باني سفيدرود و به آتش کشيدن آن را به همراه داشت، کمبود امکانات حفاظتي و اعتبارات مورد نياز، اين اقدامات نتوانسته است مفيد و موثر واقع شود.

 

وي خواستار تشکيل کميته ملي حفاظت از ماهيان خاوياري و تشکيل يگان ويژه حفاظت از اين گونه ارزشمند جهاني شد و گفت: اين کميته بايد با دبيري سازمان حفاظت محيط زيست (معاونت محيط زيست دريايي) و عضويت دستگاه‌هاي ذيربط از جمله ستاد کل نيروهاي مسلح و يگا‌ن‌هاي نظامي ـ نيروي دريايي سپاه و ارتش و ناجا ، سازمان بنادر و دريانوردي و شيلات و مديران استاني اين دستگاه‌ها در3 استان شمالي هرچه سريع‌تر براي نجات نسل ماهيان خاوياري تشکيل شود.

 

مديرکل محيط زيست استان گيلان تصريح کرد: در عين حال پيش‌بيني طرح تملک دارايي سرمايه‌اي در برنامه پنجم در طرح‌هاي ملي سازمان حفاظت محيط زيست به منظور حفاظت از زيستگاههاي ماهيان خاوياري، پيش‌بيني اعتبار به منظور گسترش طرح‌هاي تکثير و رهاسازي ماهيان خاوياري توسط شيلات در 3 استان شمالي و توقف صيد ماهيان خاوياري توسط شيلات همگي از اقدامات اولويت‌دار و لازم‌الاجراست که بايد در دستورکار قرار گيرند.

 

وي در عين حال به ايسنا گفت: هماهنگي با نيروهاي مسلح اعم از نيروهاي دريايي سپاه و ارتش ، حراست دريا ، مرزباني ناجا و تمامي دستگاههاي دولتي ذيربط و کنترل شديد رودخانه استان در طول مقطع زماني فصل مهاجرت آبزيان به رودخانه‌ها از اقداماتي است که مي‌تواند در اين زمينه بسيار موثر باشد که در اين خصوص لازم است اعتبارات ويژه‌اي براي فراهم شدن تدارکات لازم هرچه سريع‌تر از سوي دستگاه‌هاي ذيربط اختصاص يابد.

 

مديرکل محيط زيست استان گيلان بر ضرورت آموزش و اطلاع‌رساني توسط رسانه‌هاي عمومي پيش از شروع فصل مهاجرت ماهيان خاوياري را ضروري خواند و خاطرنشان کرد: اين امر موجب مي‌شود تا در کنار اقدامات حفاظتي، افراد سودجو از عزم جدي مسوولان براي حفظ نسل ماهيان خاوياري که متعلق به نسل حاضر و نسل‌هاي آينده است آگاه شوند.

persianpet.org

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...