رفتن به مطلب

معدن مس سونگون(آذربایجان شرقی)


ارسال های توصیه شده

معدن مس سونگون

موقعيت جغرافيايي:

طرح مس سونگون در استان آذربايجان شرقي، در بخش ورزقان، در 130 كيلومتري شمال تبريز و 28 كيلومتري شهرستان ورزقان در يك ناحيه كوهستاني واقع است. نزديکترين راه دسترسي به منطقه جاده تبريز- ورزقان- اهر مي باشد.

551554_orig.jpg

 

 

اين طرح در يك منطقه كوهستاني با متوسط ارتفاع 2000 متر بالاي سطح دريا واقع شده و در شمال باختري ايران بر روي كمربند ماگمايي البرز- آذربايجان قرار دارد. روستا و توده نفوذي سونگون، بر روي رشته کوه هاي قره داغ و ارسباران قرار گرفته اند. اين رشته کوه ها با 80 کيلومتر عرض بخشي از کمربند آندزيتي آلپ- هيماليا مي باشند. رشته کوه هاي مزبور از سمت شرقي از انتهاي کوههاي تالش، جنوب شهرستان گرمي شروع شده و با روند غربي - شرقي از سوي غرب به رشته کوه هاي قفقاز در جمهوري ارمنستان و نيز آناتولي در ترکيه ملحق مي شوند. در واقع اين رشته کوه ها دنباله رشته کوه هاي قفقاز مي باشند. بلندترين و مرتفع ترين نقطه 2460 متر و پست ترين نقطه 1700 متر مي باشد، بدين ترتيب اختلاف ارتفاع در محدوده معدن حدود 750 متر مي باشد که سبب ايجاد توپوگرافي شديد و دامنه هاي پرشيب شده است.

 

 

 

 

 

 

موقعيت جغرافيايي معدن مس سونگون

رودخانه‌هاي سونگون و پخير در اين منطقه در جريان هستند و پس از پيوستن به هم رودخانه ارغنه چاي را تشکيل مي دهند.

حداكثر درجه حرارت در اين منطقه در مرداد ماه به بالاي 30 درجه سانتيگراد مي‌رسد و حداقل درجه حرارت در دي ماه به زير 4 درجه سانتيگراد خواهد رسيد . جهت غالب وزش باد منطقه از سمت جنوب غربي است.

توده هاي دگرسان شده سونگون با وسعتي حدود 6 کيلومتر مربع در 60 کيلومتري شمال‌غرب اهر قرار گرفته‌اند. دو توده پورفيري دگرسان شده منطقه سونگون يکي در مجاورت دهکده سونگون و ديگري به فاصله 2.5 کيلومتري جنوب توده اولي واقع شده است

 

ذخایر ۴۰۰ میلیون تنی معدن مس سونگون/ نیاز ۱٫۲ میلیارد دلاری برای توسعه مس سونگون

 

تبریز – خبرگزاری مهر: مدیرعامل مجتمع مس سونگون اعلام کرد: میزان ذخایر قطعی این مجموعه حدود ۴۰۰ میلیون تن برآورد شده است.

 

به گزارش خبرنگار مهر در تبریز، مهندس رضا شریفی پیش از ظهر دوشنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه سه معدن سرچشمه کرمان، خاتون آباد شهربابک و سونگون ورزقان در کشور به استخراج و تولید مس اختصاص دارد افزود: ۴۰ درصد مس تولیدی کشور مربوط به ذخایر معدن مس سونگون است.

 

وی یادآور شد: اکتشافات اولیه در این معدن همزمان با معدن مس سرچشمه در اوایل دهه ۴۰ آغاز شد اما به دلیل عیار کمتر این معدن در مقایسه با سرچشمه، راه اندازی آنجا زودتر از سونگون صورت گرفته است.

 

شریفی با بیان اینکه این مجتمع در دو فاز طراحی شده است گفت: البته اجرای فاز نخست آن با تاخیر چند ساله در سال ۸۵ صورت گرفته و فاز دوم نیز با وجود گنجانده شدن در مصوبات سفر ریاست جمهوری همچنان در انتظار اجرائی شدن است.

 

مدیرعامل مجتمع مس سونگون با بیان اینکه ظرفیت این مجتمع در دو فاز سالانه ۳۰۰ هزار تن طراحی شده است افزود: فعلا ظرفیت تولیدی مس سونگون در فاز یک ۱۵۰ هزار تن در سال است.

 

شریفی با بیان اینکه در سال ۸۸ برنامه تولیدی این مجتمع ۱۲۰ هزار تن بود گفت: میزان تولید واقعی مس سونگون در سال ۸۸ بیش از ۱۳۲ هزار تن بود که رقمی بالغ بر هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال درآمدزائی برای شرکت مس به همراه داشت.

 

به گفته وی، با احتساب هزینه های مختلف، از مبلغ یاد شده ۲۰۰ میلیارد ریال سود خالص معدن مس سونگون بوده است.

 

مدیرعامل مجتمع مس سونگون پیش بینی کرد امسال میزان تولید این مجتمع به ۱۴۲ هزار تن برسد.

 

شریفی با اشاره به نتایج مثبت راه اندازی معدن مس سونگون در منطقه محروم ورزقان افزود: ایجاد اشتغال بی هزار و ۵۰۰ نفر از جوانان و کارشناسان منطقه، اجرای پروژه های مختلف عمرانی از جمله راه سازی، پل سازی و ایجاد زیرساخت های مختلف از جمله در حوزه گردشگری از اقدامات مس سونگون برای توسعه منطقه بوده است.

 

وی همچنین با اشاره به نگرانی های موجود در خصوص تاثیرات فعالیت مس سونگون بر محیط زیست منطقه به ویژه جنگل های منحصر به فرد ارسباران تصریح کرد: به دلیل قرار گرفتن در مجاورت جنگل های ارسباران و لزوم رعایت اصول زیست محیطی، سالانه ۱۰ میلیارد ریال توسط این شرکت برای رعایت اصول زیست محیطی در منطقه هزینه می شود.

 

 

 

معدن مس سونگون در جوار جنگل های ارسباران

 

مدیرعامل مجتمع مس سونگون همچنین با اشاره به الزام مسئولان استانی برای انجام ۳۰ درصد گردش مالی مس سونگون در بانک های آذربایجان شرقی افزود: مس سونگون برای کمک به افزایش نقدینگی در بانک های استان هم اکنون ۴۲۰ میلیارد سپرده در نزد بانک های منطقه داشته و این رقم به زودی افزایش خواهد یافت.

 

لزوم سرمایه گذاری ۱٫۲ میلیارد دلاری برای توسعه معدن مس سونگون

 

مدیرعامل مجتمع مس سونگون در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه اجرای فاز دوم این مجتمع از مصوبات سفر ریاست جمهوری است افزود: در فاز دوم این مجتمع ضمن افزایش ظرفیت تولید به میزان ۱۵۰ هزار تن، کارخانه هائی مانند ذوب، اسید و پالایش و کاتد در جوار این مجتمع راه اندازی خواهد شد.

 

شریفی در عین حال در پاسخ به دلیل کندی اجرای مصوبات سفر و تعویق اجرای پروژه های یاد شده افزود: برای انجام فاز دوم مس سونگون به اعتباری بالغ بر ۱٫۲ میلیارد دلار نیاز است که تهیه منابع این رقم دلیل اصلی به تعویق افتادن پروژه های یاد شده بوده است.

 

وی گفت: این رقم برای احداث کارخانه مولیبدن، فاز دو تغلیظ، کارخانه ذوب و کارخانه اسیدسولفوریک هزینه خواهد شد.

 

شریفی با اشاره به انتقادات موجود در خصوص وقفه طولانی نسبت به اجرای فاز دوم مجتمع مس سونگون افزود: تمام مطالعات و طراحی های اولیه انجام شده و قرار است اجرای فاز دوم این مجتمع از شهریور ماه سال جاری نهائی شود.

 

به گفته وی اگر مشکل خاصی پیش نیاید، این پروژه ها ظرف چهار سال آینده به بهره بردرای خواهد رسید.

 

مدیرعامل مجتمع مس سونگون با اشاره به آثار مثبت سرمایه گذاری کلان در منطقه ارسباران افزود: ایجاد اشتغال برای حدود سه هزار نفر به صورت مستقیم و بیش از ۱۰ هزار نفر به طور غیرمستقیم و نیز سرازیر شدن درآمدهای کلان به منطقه از آثار این سرمایه گذاری خواهد بود.

 

رعایت کامل اصول زیست محیطی در مس سونگون

 

مدیرعامل مجتمع مس سونگون در ادامه سخنان خود مدعی شد: مجتمع مس سونگون از بالاترین استانداردهای زیست محیطی برخودار است.

 

مهندس شریفی در پاسخ به سئوالات خبرنگاران و نگرانی های مطرح شده در خصوص آثار مخرب پسماندهای صنعت مس بر جنگل های ارسباران تاکید کرد: اصول زیست محیطی رعایت شده در این مجتمع حتی از استانداردهای اروپائی نیز بالاتر بوده و هماهنگ با معیارهای بانک جهانی است.

 

وی یادآور شد: بانک جهانی برای رعایت اصول توسعه پایدار در سطح جهان معیارهای بسیار سخت گیرانه ای وضع کرده و تنها در این صورت است که به واحدهای صنعتی وام می دهد.

 

شریفی با بیان اینکه کارشناسان و ناظران محیط زیست مستقر در مجتمع مس سونگون همواره بر فعالیت های این مجموعه نظارت داشته و تمام نکات زیست محیطی را زیر ذره بین دارند افزود: به دلیل طراحی بسیار پیشرفته در واحدهای مختلف، به هیچ عنوان جای نگرانی از خروج گاز SO2 و یا پسماندهای صنعتی وجود ندارد.

 

مدیرعامل مجتمع مس سونگون تصریح کرد: برای طراحی مجتمع بر اساس اصول زیست محیطی و بررسی تمام جوانب امر، یکسال تمام زمان صرف شده تا بهترین و بالاترین استانداردهای جهانی در آن اعمال شود.

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...