رفتن به مطلب

شهر و شهرداری الکترونیکی


Mohammad Aref

ارسال های توصیه شده

کلیه مقالات و مطالب در مورد شهر یا شهرداری الکترونیکی رو تو این تاپیک قرار دهید:

 

اولین مطلب رو خودم میذارم:

آنچه كه امروزه با عنوان "شهر الكترونيكي" یا (E-city) از آن ياد مي شود به لحاظ برخورداري از ويژگي هاي ايده آل و منحصر به فرد، ممكن است در شرايط واقعي تا حدي آرماني به نظر برسد. از اين رو منطقی تر آن است كه در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات به جاي سخن گفتن از "شهر الكترونيكي"، به "آرمان شهر الكترونيكي" یا (E-topia) بيانديشيم و كوشش نماييم ويژگي هاي آرماني را به تدريج با تكامل بخشيدن به شهرهاي الكترونيكي كنوني، محقق سازيم.

 

مجموعه تلاش هايي كه در حوزه گسترش كاربردهاي شهري فناوري اطلاعات طي دو دهه اخير صورت گرفته است، با وجود آن كه از سرعت و پيوستگي شايسته اي برخودار نبوده؛ اما به دليل همگرايي با مباني جوامع دانش بنيان مي تواند نويد بخش ايجاد يك ایتوپیا یا آرمان شهر الكترونيكي در آينده اي نه چندان دور باشد. اميد به آرمان شهري الكترونيكي كه در آن استانداردهاي شهرهاي الكترونيكي رعايت شده باشد و شهروندان با آسودگي و اطمينان خاطر بخش قابل توجهي از تعاملات روزانه خود را با بهره گيري از بسترهاي ارتباطي الكترونيكي انجام دهند و به شكل چشمگيري در زمان، هزينه و انرژي خود صرفه جويي كنند، مي تواند انگيزه اي قدرتمند براي تحرك بخشيدن به كوشش هاي آينده باشد.

 

بديهي است آرمان شهر الكترونيكي نيز مانند هر پديده دانش بنيان ديگري ويژگي هاي خاص خود را دارد و مهمترين ويژگي آن "فرهنگ شهروندي" به شيوه الكترونيك است. حضور در محيط سايبر و مشاركت در فعاليت هاي انفرادي و جمعي متعارف در شهرهاي الكترونيكي فرهنگي را به همراه دارد كه شهروندان براي برخورداري از حقوق شهروندي ملزم به رعايت آن هستند. مباحثي مانند مراعات حريم خصوصي افراد در محيط سايبر، حقوق تاليفي و انتشاراتي و ديگر مقررات و قوانيني كه همگي براي حفظ حقوق فردي و اجتماعي افراد تنظيم شده اند، در چنين شهري معنا و مفهوم مي يابد و اعتبار و روايي آن تا اندازه زيادي به رعايت آن توسط خود شهروندان بستگي دارد.

 

آنچه كه يك آرمان شهر الكترونيكي را نسبت به شهرهاي الكترونيكي متعارف و عادي كه تا كنون ايجاد و راه اندازي شده اند متمايز مي سازد، تنها ابعاد فرهنگي آن نيست بلكه ابعاد كاربردي و فني آن نيز مي باشد. هر قدر زيرساخت هاي ارتباطي يك شهر الكترونيكي از توسعه و كيفيت بهتري برخوردار باشند، امكان به كارگيري آنها از سوي شهروندان نيز به همان ميزان افزايش خواهد يافت. اين يعني تكامل يافتگي ارتباط الكترونيكي. اما در آرمان شهر الكترونيكي اين تكامل يافتگي در منتهاي درجه خود قرار دارد. از آنجايي كه امروزه اينترنت به عنوان مهمترين بستر ارتباطي در جهان معاصر مطرح است و كوشش هاي گسترده اي در سراسر جهان به منظور توسعه آن در تمامي مناطق و حتا دور دست ترين نقاط هر كشور صورت گرفته است، تمركز بر اين رسانه ارتباطي و بهبود شاخص هاي توسعه آن نظير افزايش ضريب نفوذ و پهناي باند وسيعتر ديگر نه به عنوان يك توصيه بلكه به عنوان ضرورتي انكارناپذير مطرح است. بدين ترتيب تكامل اينترنت و روندهاي توسعه آن در آرمان شهر الكترونيكي مد نظر مي باشد.

 

يك آرمان شهر الكترونيكي مي تواند در بر دارنده اهداف گوناگوني باشد، از گسترش كاربردهاي شهري فناوري اطلاعات گرفته تا ايجاد فرصتهاي برابر براي تمامي شهروندان در برخورداري از مزاياي شهروندي و مشاركت در يك جامعه اطلاعاتي. امروزه هر شهروند الكترونيكي در جامعه اطلاعاتي نقش و جايگاه منحصر به فرد خود را دارد و در صورت ايفاي مناسب اين نقش مي تواند سهم قابل توجهي در توسعه و پيشرفت ديگر شهروندان و در نهايت جامعه و كشور خود داشته باشد. روشن است ايفاي نقش شهروندي و در همان حال برخورداري از حقوق مربوط به آن پيش از هر چيز نيازمند اطلاع رساني و آگاهي بخشي است كه اين امر نيز به مدد رسانه هاي اطلاعاتي امكانپذير است.

 

سازمان ها و نهادهاي شهري كه پيوسته به ارايه خدمات شهري مي پردازند، مي توانند به عنوان گهواره پيدايش آرمان شهر الكترونيكي به شمار آيند. از آنجايي كه ارايه خدمات الكترونيكي در اين سازمان ها و نهادها به امري عادي و متعارف مبدل شده است، ديگر ترديدي پيرامون لزوم يا ضرورت ارايه خدمات به شيوه الكترونيكي وجود ندارد و تمركز كنوني اين سازمان ها به بهبود و ارتقاي اين خدمات معطوف شده است. نقش مجامع علمي و دانشگاهي به لحاظ برخورداري از دانش و تخصص كافي براي همياري در اين عرصه در خور توجه است و اين بنيادهاي علمي مي توانند كمك هاي موثري را به ارتقاي كيفيت خدمات الكترونيكي ارايه نمايند.

 

آرمان شهر الكترونيكي محصول همكاري و هم افزايي توان سازمان هاي دانش بنيان گوناگون در يك جامعه است و نمي تواند تنها به ساختارهاي ارتباطي و اطلاعاتي متكي باشد. گسترش خدمات شهري تنها يكي از دستاوردهاي ايجاد آرمان شهر الكترونيكي است و دانش ضمني كه بر اثر مشاركت در تراكنش هاي جاري در چنين شهري توليد مي شود، خود از ارزش شايان توجهي برخوردار است. اين دانش ضمني سبب ارتقاي سطح شهروندي مي شود و هر شهروند به طور خودكار با بهره گيري از فنون و مهارت هاي ارتباطي مي تواند متناسب با افزايش ميزان فعاليت الكترونيكي خود، از مزايا و حقوق بيشتري نيز برخوردار شود كه اين امر به پديده ديگري موسوم به "رقابت الكترونيكي" منجر خواهد شد.

 

رقابت الكترونيكي در يك آرمان شهر الكترونيكي از يك سو زمينه بروز يافتن استعدادهاي نهفته را فراهم مي سازد و از سوي ديگر تكامل تدريجي شهر و شهروندان را در پي دارد. همين رقابت در بعدي ديگر سبب توليد دارايي هاي الكترونيكي مي شود. امروزه آثار الكترونيكي كه در قالب نرم افزار، كتاب هاي الكترونيكي و حتا مقالات توليد مي شوند، در صورت داشتن ويژگي هاي لازم به عنوان سرمايه هاي الكترونيكي يك جامعه در نظر گرفته مي شوند. توجه به اين عامل كليدي در ارتقاي جايگاه شهروندان الكترونيكي مي تواند زمينه ساز آفرينش آثار فاخر و منحصر به فرد باشد و در نهايت جامعه و شهري را به وجود آورد كه پيش از هر چيز به لحاظ ميزان دارايي و ثروت الكترونيكي توليد شده در آن براي ديگر جوامع و شهرهاي الكترونيكي حايز اهميت باشد.

 

ايجاد يك آرمان شهر الكترونيكي نيازمند طي شدن يك فرايند تكاملي است و بديهي است كه هر فرايند تكاملي مي تواند وقت گير باشد، از اين رو بردباري و شكيبايي براي رسيدن به هدف نهايي يكي از شروط گريز ناپذير خواهد بود. پرسش اصلي در اين ميان اين است كه با بهره گيري از چه عوامل يا عناصري مي توان مدت زمان لازم را تا حد امكان كوتاه تر كرد و ايجاد آرمان شهر الكترونيكي را تسريع نمود. اگر چه اين پرسش ذهن برخي از انديشمندان فعال در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات را به خود مشغول كرده است، اما مي توان پذيرفت كه گسترش كاربردي فناوري اطلاعات به عنوان پايه اي ترين عامل در نيل به هدف ياد شده همچنان به قوت خود باقي است. آرمان شهر الكترونيكي در نهايت تقويت كننده مجموعه اي از كاركردهاي ارتباطي خواهد بود و بر اين اساس بهتر است "تمركز بر كاربردها" به عنوان يكي از محورهاي اصلي در انديشه پيرامون اين موضوع در نظر گرفته شود.

 

سید علیرضا حجازی

لینک به دیدگاه

یه مقاله PDF دیگه درباره شهر الکترونیکی رو واسه دانلود آماده کردم. این مقاله توسط دکتر علی اکبر جلالی استاد دانشگاه علم و صنعت ایران تهیه شده.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

یه مقاله PDF دیگه به اسم شهرداری الکترونیکی که بخش هفتم از سری مقالات فن آوری اطلاعات از بخش تحقیق و توسعه گروه مهندسین مشاور معمار و شهرساز، عمران آب و انرژی در سال 1382 هستش که می تونید از لینک زیر دانلود.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

مقاله PDF بعدی چکیده سند راهبردی شهر الکترونیک مشهد با محوریت شهرداری مشهده که می تونید از لینک زیر دانلود کنید. این سند راهبردی از 6 فصل تشکیل شده که شامل: شهر الکترونیک - شناخت شهر مشهد - چشم اندازها، راهبردها و سیاست های شهر الکترونیک مشهد - برنامه توسعه شهر الکترونیک - منابع مالی - پروژه های شهر الکترونیک مشهد می باشد.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

شهرداري الکترونيک چيست ؟

 

شهرداري الکترونيک ، سازماني است که با بهره گيري از فناوري اطلاعات ، خدمات خود را در حوزه وظايف شهرداري به صورت سريع ، قابل دسترس و امن به شهروندان ارائه مي کند .خدمات اين شهرداري به صورت 24 ساعته و فارغ از محدوديت هاي زماني و مکاني در شهر واقعي است.

e1.gif

 

ويژگي هاي شهرداري الکترونيک

  • حذف پرونده هاي کاغذي و تبديل آن به اطلاعات ديجيتالي .
  • حذف بخش هاي مربوط به پاسخگويي تلفني در سازمان.
  • توجه به ارتباطات الکترونيک و لزوم به کارگيري آن در بخش هاي پاسخگويي.
  • ايجاد محلي براي تبادل نظرات شهروندان درباره عملکرد شهردار و سازمان شهرداري.
  • پرداخت عوارض هاي مربوط به نوسازي و ... از طريق اينترنت.
  • حذف روند هاي مربوط به پرونده هاي شهرداري و کاهش افزايش رفت وآمد فيزيکي به سازمان.
  • اطلاع رساني روزبه روز فعاليت هاي شهرسازي وامور مربوط به شهر.

 

ضرورت ايجاد شهرداري الکترونيک

در دنياي امروز که هر بيشتر به سمت ماشيني شدن قدم مي گذاريم ديگر روابط چهره به چهره و مستقيم نمي تواند پاسخگوي مشکلات ما باشد در شهرهاي امروز ما با افزايش جمعيت ودر نتيجه آن افزايش ترافيک شهري رو به رو هستيم . هم چنين روش هاي بروکتراتيک گذشته و کاغذ بازي هاي پيشين نمي تواند روشي مناسب در جهت رسيدگي به کارهاي اداري شهروندان باشد از اين سازمان هاي مهم نظير شهرداري ها در شهرهاي بزرگ که به نوعي قلب تپنده شهر محسوب مي شوند بايد دست از روش هاي پيشين برداشته و وارد دنياي الکترونيک و مجازي شوند . دنياي که در آن فعاليت ها بسيار سريعتر و مطمئن تر انجام مي گيرد و نيازي به تراکم جمعيت در دنياي فيزيکي نيز نيست. بايد براي کاهش ترافيک شهري ، هزينه هاي انجام کار ، برخوردها و ناراحتي هاي رواني ، فساد اداري و دهها مشکلي که همه روزه درادارات و سازمان هاي بزرگ با آن روبرو هستيم چاره اي انديشيد وبهترين راه حل ايجاد سازمان هاي مجازي است که از مشکلات ياد شده مي کاهند و حتي به بهبود روند کاري نيز منجر مي شوند .

 

براي کاهش بسياري از معضلات شهري از جمله ترافيک، آلودگي*هاي زيست محيطي و هزينه*هاي سنگين ناشي از ترددهاي غير ضروري شهروندان کشور در آينده*اي نه چندان دور بايد خدمات شهرداري از طريق شبکه اينترنت و پايگاه*هاي الکترونيکي اين نهاد دريافت گردند .اين اقدام خود يکي از گام هايي است که در مسير ايجاد دولت الکترونيک نيز مي تواند بسيار موثر باشد .

 

نوشته شده توسط حامد عزيزخاني

لینک به دیدگاه

شهروند الکترونیک کیست ؟

 

شهروند الکترونیک، کسی است که توانایی انجام وظایف روزمره*ای که ایفای نقش*های متفاوت درطول زندگی برای وی بوجود می*آورد را با کمک ابزارهای الکترونیکی داشته باشد.

 

تمامی انسان*ها در طول زندگی خود، نقش*های متفاوتی را ایفا می نمایند. برای هر یک از ما، در نقش فرزند، والدین، خویشاوندان دور و نزدیک، کاسب، تاجر، کارمند، مدیر، تولید کننده، دانش آموز، دانشجو، معلم ، استاد، رئیس دانشگاه و ده*ها نقش کوچک و بزرگ دیگر وظایفی متصور است که به صورت روزمره به آنها می*پردازیم. ما تا به امروز این وظایف را به کمک روش*های فعلی انجام می*دادیم، اما امروزه ابزار الکترونیکی، انجام امور و ایفای وظایف شهروندی را بسیار ساده*تر، سریع*تر و ارزان*تر نموده است.

 

به عنوان مثال، یک زن در یک خانواده نقش یک همسر و مادر را بر عهده دارد. بخش عمده*ای از خریدهای خانه بر عهده مادر است، پرداخت قبوض، پیگیری وضعیت تحصیلی فرزندان و ده*ها وظیفه ریز و درشت دیگر بر عهده وی گذاشته شده است. چنانچه این مادر بتواند برخی از این وظایف را با استفاده از ابزارهای الکترونیکی مانند وب سایت*ها، پست الکترونیک و ...به انجام رساند، طبعا صرفه*جویی بسیاری در وقت و هزینه خانواده خواهد شد و این وقت و هزینه اضافه را صرف امور مهم دیگری خواهد نمود. این مادر در محل کار خود در نقش یک معلم، کارمند، مدیر و غیره است؛ در این نقش*ها نیز وی می*تواند با استفاده از ابزارهای الکترونیکی انجام امور را تسریع و کم هزینه*تر نماید. این مادر/ کارمند نقش*های اجتماعی متفاوت دیگری را نیز ایفا می*نماید که در هر کدام از آنها ابزار الکترونیکی به نحوی می تواند به وی کمک نماید. وی وقتی یک شهروند الکترونیکی خواهد بود که بتواند این وظایف مختلف را با کمک ابزار الکترونیکی و با کیفیت و کمیت بسیار بهتری به انجام رساند.

مقوله های جدیدی چون تجارت الکترونیک، دولت الکترونیک، آموزش الکترونیک، سلامت الکترونیک، انتشارات الکترونیک، انتخابات الکترونیک و ... هر یک در برگیرنده قسمتی از زندگی و فعالیت*های روزمره ما هستند. شهروند الکترونیک باید بتواند در قالب آن*ها به انجام وظایف خویش بپردازد.

 

  • شهروند الکترونیک به شهروندی گفته می شود که توانایی استفاده از خدمات برخط دولتها را در حد مطلوب داشته باشد. در واقع شهروندان الکترونیک همان کاربران جوامع اطلاعاتی هستند.

لینک به دیدگاه

شهروند الکترونیک چه مهارت هایی دارد ؟

 

استاندارد آموزشی شهروند الکترونیکی ( ECitizen ) که طراحی آن توسط بنیاد بین المللی ICDL انجام شده است ، تلاش جدیدی در راستای نیل به اهداف جامعه و دولت الکترونیکی در تمام کشورهای دنیا به شمار می رود.

 

مطابق این استاندارد شهروند الکترونیکی کسی است که از حداقل دانش لازم در رابطه با مفاهیم پایه ICT ، حداقل توانایی لازم در بکار گیری سیستم عامل ویندوز و واژه پرداز مایکروسافت ، توانایی کافی برای برقراری ارتباط با اینترنت و وب جهان گستر ، توانایی مبادله پیامهای الکترونیکی از طریق فناوری پست الکترونیک ، توانایی کافی برای یافتن اطلاعات مورد نیاز با انجام جستجوهای موثر در وب ، توانایی مقابله با پیامدهای منفی و آسیبهای احتمالی ناشی از استفاده ناصحیح از اینترنت و استفاده از کاربردهای مثبت این فناوری ، توانایی یافتن اطلاعات راجع به نحوه انجام کارهای مختلف از طریق اینترنت ، توانایی تکمیل فرمهای آنلاین اینترنتی و نجام کارهای روزمره مختلف از طریق شبکه برخوردار باشد.با توجه به تعریف ارائه شده ، امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان ، اغلب شهروندان در حال تبدیل شدن به شهروند الکترونیکی هستند و در کشورمان نیز تا چند سال دیگر شهروندان مجبورند که شهروند الکترونیکی باشند و دولت نیز ناچار به ارائه خدمات الکترونیکی مانند شهرداری الکترونیکی ، تجارت الکترونیکی ، بانکداری الکترونیکی ، تفریحات الکترونیکی ، مشاوره و بهداشت الکترونیکی و حتی بازیهای الکترونیکی و سایر خدمات می باشد.

 

در واقع کسب هر یک از مهارتهای فوق توسط کارکنان دولت و عموم مردم قدم بسیار مهمی برای دستیابی به یک جامعه الکترونیکی پویا و به تبع آن نیل به اهداف دولت الکترونیکی به شمار می رود. در صورت توجه دولتمردان و مسئولان ذیربط به مقوله شهروند الکترونیکی و تلاش آن ها به منظور نهادینه کردن آن در میان عموم مردم و کارکنان دولت ، دستاوردها و نتایج مثبت زیادی در کوتاه مدت و میان مدت حاصل خواهد شد.

لینک به دیدگاه

گام هاي تحقق شهر الكترونيكي

 

شهر الكترونيكي كه يكي از دستاوردهاي بكارگيري فن آوري اطلاعات و نيز مقدمه دستيابي به دولت الكترونيكي محسوب مي شود در بسياري از كشورهاي جهان به ثمر رسيده و حتي باعث شده است مثلاً در كره جنوبي و كانادا مردم براي انجام به ترتيب 550 و 350 كار از منزل خارج نشوند، اين در حالي است كه پروژه هاي مختلف تحقق شهر الكترونيكي در ايران هنوز به سرانجام مناسب خود نرسيده است. به عقيده كارشناسان تحقق شهر الكترونيكي در ايران به دو موضوع مهم زيرساخت و فرهنگ سازي و به بيان ديگر موضوعي به نام شهروند الكترونيكي وابسته است كه بايد مورد توجه جدي قرار گيرد. در واقع تا زماني كه شهروندان از نظر فرهنگي، آموزشي و اطلاعاتي به حدي نرسند كه ترجيح دهند به جاي خدمات سنتي و كاغذمحور از خدمات الكترونيكي استفاده كنند، پروژه شهر الكترونيكي به نتيجه نخواهد رسيد.

 

2akky8l.jpg

 

به گزارش ايسنا، قطعاً صرف كاربرد و استفاده از فن آوري اطلاعات در مواردي مانند كارت هوشمند، به معناي رسيدن به شهر الكترونيكي نيست بلكه تحقق شهر الكترونيكي در صورتي ممكن است كه خدمات الكترونيكي به حدي برسد كه حداقل 50 درصد از رفت و آمدهاي كنوني حذف شود.

مهندس طالبي ـ عضو شوراي عالي انفورماتيك ـ در اين باره معتقد است: چگونه ايجاد شهر الكترونيكي و پرداختن به موانع و ارائه راهكارهاي اجرايي بويژه در زمينه توسعه زيرساخت ها و فن آوري هاي لازم از مهمترين محورهايي است كه براي تحقق شهر الكترونيكي بايد به آنها توجه شود.

وي درباره نحوه ايجاد و پياده سازي شهر الكترونيكي مي گويد: فرآيند ايجاد شهر الكترونيكي در حقيقت زنجيره اي متشكل از حلقه هاي متعدد است كه با نبود يا ضعف حتي يك حلقه، تمامي زنجيره از هم مي گسلد و نيل به شهر الكترونيكي تحقق نخواهد يافت؛ بنابراين ابتدا بايد تمام حلقه ها و عناصر موجود در اين زنجيره بصورت طرح يا پروژه با بودجه و صاحب مشخص، تعريف شده نظارت شود. اما اغلب حلقه هاي مربوط به شهر الكترونيكي وارداتي نيستند و بايد در داخل كشور ايجاد شوند به عنوان مثال استانداردهاي تعامل و تبادل داده ها بين دستگاه ها، تهيه و ساخت نرم افزارهاي كاربردي متناسب با نيازهاي بومي ايران، مهندسي مجدد فرآيندها در چارچوب معماري تعريف شده، ضوابط و قوانين، تأمين نيروي انساني متخصص و غيره هر كدام حلقه هايي از اين زنجيره هستند كه دستيابي به آنها مديريت صحيح، بودجه، سازمان و متولي هاي مشخص و عزم و اراده اي قوي مي خواهد، ضمن اينكه دانش شهر الكترونيكي بايد به مردم آموزش داده شود. كارشناسان همچنين بر اين باورند كه تقويت و به فعل درآوردن پتانسيل هاي موجود كشور به عزم ملي، اراده قوي و مديراني معتقد و توانمند نياز دارد. فراموش نكنيم سپردن مديريت IT كشور به دست افرادي كه تخصص IT و ICT را ندارند موجب خواهد شد همواره به شعارهاي اطلاع رساني شهر الكترونيكي و ساير امور توسعه IT بسنده شود و هنگامي كه وارد فاز چگونگي ايجاد شهر الكترونيكي مي شويم، ناتوان بر جاي بمانيم. دكتر عليرضا ربيع ـ عضو هيأت علمي كنفرانس شهر الكترونيكي ـ نيز در اين باره مي گويد: تحقق شهر الكترونيكي نه تنها بهره گيري از فن آوري اطلاعات در ساماندهي رفت و آمدها، بلكه كاهش ترددها به 50 درصد ميزان كنوني است.

وي با بيان اينكه با توجه به اهميت ويژه تحقق اهداف شهر الكترونيكي در چشم انداز توسعه، بايد انقلاب اطلاعات را خوب بشناسيم و جدي بگيريم، خاطر نشان مي كند: جامعه بدون نهادينه كردن كاربري فن آوري اطلاعات و ارتباطات نمي تواند به اهداف شهر الكترونيكي برسد؛ بنابراين فن آوري اطلاعات نقش بسيار كليدي در تحقق اهداف سند چشم انداز دارد و بايد در برنامه هاي توسعه كشور بيش از پيش به نقش فن آوري اطلاعات و ارتباطات بويژه موضوع فرهنگ سازي در اين زمينه توجه كنيم. شهر الكترونيكي در فضايي شكل مي گيرد كه اطلاعات استاندارد، جامع و كاملي در شبكه هاي اطلاعاتي قرار گرفته و تعامل همه جانبه و سازنده اي با يكديگر داشته باشند، ضمن اينكه يكپارچه سازي اطلاعات، استانداردسازي اطلاعاتي، ارتباط و لينك اطلاعات شبكه اي از ضرورت هاي غيرقابل انكار در اين زمينه است. علي اكبر جلالي ـ عضو هيأت علمي دانشگاه ـ نيز در اين باره مي گويد: شهر الكترونيكي جايي است كه در آن تمام خدمات دولتي و بخش خصوصي به صورت 24 ساعته براي هر فرد و در هر مكان و زمان قابل دسترسي است.

به گفته وي همه سازمان ها، شركت ها و مؤسسات بايد خدمات خود را به صورت الكترونيكي ارائه دهند و اگر برخي سازمان ها به اين كار اقدام كنند و بعضي ديگر خدماتشان را الكترونيكي نكنند، اثرات مثبتي نخواهد داشت و به شهر الكترونيكي دست نمي يابيم؛ زيرا شهر الكترونيكي جمع كننده تمام خدمات دستگاه هاي بخش خصوصي و دولتي محسوب مي شود.

او با بيان اين كه در كشور ما بستر براي ايجاد شهر الكترونيكي به صورت نسبي براي بعضي از خدمات آماده است، تصريح كرد: به عنوان مثال ثبت نام كنكور، كارت خوشمند الكترونيكي و يا ارائه برخي خدمات الكترونيكي توسط سازمان بازنشستگي كشور خود دليلي بر اين موضوع است. به عقيده تحليلگران نبود ارتباط و تعامل اپذيري پايگاه هاي اطلاعات در كشور يكي از مشكلات ورود به شهر الكترونيكي است كه باعث شده است در تصميم گيري هاي كلان و همچنين در ارائه خدمت به مردم با مشكل مواجه شويم. اما مهندس قائمي ـ معاون سازمان پدافند غيرعامل ـ هم در اين باره معتقد است: استفاده از فن آوري اطلاعات و ارتباطات در همه شئون اجتماعي و فردي به طور فراگير در جريان است؛ ولي بحث امنيت اطلاعات يا مبحثي كه تحت عنوان امنيت و پايدارسازي مطرح است، در اين فرآيند فراموش شده است.

وي با اشاره به اين كه كليد واژه امنيت بحث ناشناخته اي نيست، اظهار كرد: با توجه به فراگيري استفاده از فن آوري اطلاعات و ارتباطات در تمامي زمينه ها و رشته ها و استقبال روزافزون جامعه به استفاده از اين خدمات، واژه امنيت هم مورد غفلت واقع شده و چگونگي و ابعاد استفاده از اين بحث، بررسي هاي كارشناسي و علمي را طلب مي كند.

در بسياري از زيرساخت هاي جامعه كاربرد فن آوري اطلاعات و ايجاد بانك هاي اطلاعاتي با قوت دنبال مي شود، بحث سرقت اطلاعات، حفظ اطلاعات و نيز نگهداري از اطلاعات فردي و اجتماعي كه جنبه محرمانه دارد مقوله هاي مهم امنيتي و اطلاعاتي محسوب مي شوند و بايد مورد بحث و بررسي و تحليل علمي بيشتري قرار گيرند. دكتر حميدرضا فرهمند ـ رئيس جهاد دانشگاهي واحد تهران ـ نيز با بيان اينكه تحقق اهداف شهر الكترونيكي در گرو همكاري دولت، مجلس و قوه قضائيه در كنار بخش خصوصي است، در اين باره مي گويد: با گسترش فن آوري اطلاعات و ارتباطات در دنيا و همچنين در كشورمان، امروز با پديده اي به نام IT يا فن آوري اطلاعات مواجه هستيم كه در تمامي عرصه هاي زندگي اعم از اجتماعي، اقتصادي، سياسي، علمي، شهري، امنيتي و غيره تأثيرگذار است. وي با اشاره به اينكه مديريت كلان و جزيي كشور نيز تحت الشعاع پديده IT است، خاطر نشان كرد: اگر ابعاد مختلف پديده فن آوري اطلاعات را به درستي نشناسيم و از آن بهره برداري لازم را نكنيم، با آسيب هاي جدي مواجه خواهيم شد.

فرهمند با اشاره به اين كه تحقق اهداف شهر الكترونيكي صرفاً ابعاد فني و سخت افزاري ندارد، اضافه كرد: ابعاد فرهنگي و اجتماعي شهر الكترونيكي كم اهميت تر از ابعاد فني و سخت افزاري آن نيست و كميته هاي چندگانه هر كدام بايد روي اين بحث كار كنند و همچنين از طريق جشنواره ها و برنامه هاي مختلف بستر فرهنگي و اجتماعي لازم براي رسيدن به شهر الكترونيكي فراهم شود.

با توجه به آنچه گفته شد ضرورت تحقق شهر الكترونيكي امري واضح و بديهي است و آنچه در اين ميان بايد مورد توجه بيشتر قرار گيرد اين است كه به ياد داشته باشيم، صرفاً شعار دادن درباره اينكه شهر الكترونيكي خوب است و دنياي امروز به كجا رفته و ما كجا هستيم، راه به جايي نمي برد. قطعاً داشتن اراده قوي، برنامه ريزي جدي، متوليان توانمند، بودجه كافي و نيروهاي متخصص توانا در تحقق اين پروژه نقشي اساسي خواهد داشت. دانشگاه هاي كشور در رشته هاي مختلف تحولات چشمگيري داشته اند كه استفاده از اين توانمندي هاي علمي و دانشگاهي در حل علمي مسايل شهري از جمله شهر الكترونيكي بسيار مثمر ثمر خواهد بود. به عقيده تحليلگران همچنين راهكار علمي مسائل شهري در گرو مشاركت جامعه علمي و كارگزاران مديريت شهري در تحقق شهر الكترونيكي است.

 

برگرفته از ماهنامه گسترش صنعت، شماره 284، صفحات 38و39

لینک به دیدگاه

شهرداری الکترونیکی و اتخاذ سیاست های استراتژیک مناسب جهت احقاق آن یکی از مهمترین عوامل در بهبود توسعه پایدار شهر به شمار می آید، لذا در این مقاله سعی می شود تا با بهره گیری از مدل عمومی مدیریت استراتژیک و کالیبره کردن عناصر، مفاهیم و نظریات این رویکرد مدیریتی نسبت به ارائه مدلی کاربردی در زمینه مدیریت الکترونیکی در شبکه حمل و نقل به خصوص در زمان وقوع سوانح اقدام نماید.

این مقاله را می توانید از لینک زیر دانلود کنید.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

گام شهرداري براي تحقق شهر الكترونيك تهران

 

«شهر مجازي»، «شهر الكترونيك»، «شهرداري الكترونيك» و «دولت الكترونيك» از جمله مفاهيمي هستند كه در سال‌هاي اخير مورد توجه عمومي قرار گرفته است

تا كنون انتقادات فراواني به نهادهاي دولتي به‌خاطر اجرا نشدن طرح‌هاي دولت الكترونيك وارد شده است. يكي از نهادهاي عمومي كه به خاطر ارتباط وسيع با مردم، طرح‌هاي گسترده‌اي در زمينه خدمات الكترونيك و بستر‌سازي‌ براي تحقق شهر الكترونيك اجرا كرده، شهرداري تهران است.

سازمان فناوري اطلاعات و ارتباطات شهرداري تهران در اين راستا در 3 حوزه زيرساخت، ارائه سرويس‌هاي الكترونيكي و فرهنگ‌سازي‌ و ارتقاي سطح آگاهي كاركنان در حوزه ICT طرح‌هاي متعددي را اجرا كرده است كه 18 مورد از آنها عبارت است از:

 

راه‌اندازي ديتا سنتر شهرداري تهران

ديتاسنتر شهرداري تهران با استفاده از تجهيزات پيشرفته و روز و همچنين رعايت استاندارد‌هاي ايمني راه‌اندازي گرديده و امكان ارائه سرويس در محيط اينترنت به‌صورت 24‌ساعته و بدون وقفه را فراهم كرده است.

ضمنا علاوه بر اينكه تمامي بانك‌هاي اطلاعات شهرداري نيز در اين مراكز نگهداري مي‌شود مركز پشتيبان آن در خارج از شهر ايجاد شده است كه اطلاعات به‌صورت همزمان در آن ذخيره مي‌شود.

 

شبكه فيبر نوري

اين شبكه با حدود 450 كيلومتر فيبرنوري و همچنين ارتباطات راديويي، بيش از 450 ساختمان اصلي شهرداري را تحت پوشش قرار داده و از لحاظ امنيتي به نحوي طراحي گرديده است كه امكان قطع وجود نداشته و شبكه بدون وقفه قابل بهره‌برداري است.

 

دفاتر خدمات الكترونيكي شهر

در اين دفاتر امور شهرسازي، درآمد و نوسازي، امور ترافيكي و هر‌آنچه شهروند به خاطر آن احتياج به مراجعه به شهرداري دارد، ارائه مي‌شود. وجود دفاتر خدمات الكترونيكي شهر، موجب كاهش ترددهاي شهروندان در سطح شهر مي‌گردد. در حال حاضر 70 دفتر در سطح شهر تهران ايجاد و مشغول به فعاليت هستند.

 

پورتال شهرداري تهران

ارائه خدمات الكترونيكي به شهروندان از طريق يك درگاه واحد هدف راه‌اندازي پورتال در شهرداري تهران است. پورتال شهرداري تهران‌به نشاني

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
كه خود دربرگيرنده 86 ساب پورتال (تاكنون) واحدهاي مختلف شهرداري است براي اطلاع رساني و شفاف‌سازي‌ امور نزد شهروندان بستر مناسبي را ايجاد كرده است.

پورتال شهرداري تهران شامل پورتال اينترنتي (مربوط به شهروندان) و پورتال اينترانتي (درون سازماني) است. در نخستين جشنواره ملي وب، پورتال شهرداري تهران در كشور مقام نخست را كسب كرد.

 

مديريت و كنترل طرح‌ها

از آنجايي‌كه اغلب فعاليت‌هاي شهرداري به‌صورت طرح‌هاي كوچك و بزرگ و در قالب

6 الي 7 هزار قرارداد سالانه انجام مي‌شود، كنترل و مديريت مكانيزه اين طرح‌ها چه از نظر پيشرفت فيزيكي و همچنين كنترل و مديريت مالي طرح يكي ديگر از طرح‌هاي تحول‌ساز بوده است كه در شهرداري تهران براي نخستين‌بار انجام شد.

اين سامانه پيشرفت طرح‌ها را براساس برنامه زمان‌بندي تعيين شده، مانيتور كرده و اطلاع رساني لازم درخصوص نياز منابع مالي، انحراف از برنامه و ديگر اطلاعات لازم جهت كنترل و مديريت طرح‌ها را در اختيار قرار مي‌دهد.

 

اتوماسيون اداري

براي افزايش سرعت گردشگري و كاهش بوروكراسي و نامه‌نگاري‌ها، سيستم اتوماسيون با هدف استقرار نظام مكاتبات بدون كاغذ در سطح شهرداري راه‌اندازي شد.

اين سامانه كه براي تمامي مديران و كاركنان در سطح شهرداري راه‌اندازي شده است امكان ارتباط ديجيتال في‌مابين دبيرخانه‌هاي مختلف درون سازماني را مهيا مي‌سازد؛

ضمن اينكه امكان پيگيري مكانيزه شهروند و اطلاع از مراحل انجام امور نامه‌هاي خود را در شهرداري به‌وجود آورده است. اين سامانه در حال حاضر حدود 15 هزار كاربر دارد و به‌طور قابل‌توجهي هزينه‌هاي مصرف كاغذ را كم كرده است.

 

سامانه مديريت فوريت‌ها

هدف از سامانه 137 امكان ارتباط هر شهروند در هر زمان و از هر كجا به شهرداري و درخواست يا اعلام نياز درخصوص خدمات شهري تحت مسئوليت شهرداري و ارجاع مكانيزه و بدون وقفه به عوامل اجرايي و همچنين كنترل و نظارت و اطلاع رساني مجدد به شهروند است. اين سامانه از طريق تلفن يا اينترنت قابل بهره‌برداري است.

سامانه نظارت همگاني (1888) به‌منظور نظارت شهروندان بر عملكرد شهرداري تهران به دستور شهردار محترم تهران ايجاد شده كه نرم‌افزار مورد نظر براساس نيازهاي مطرح شده و متناسب با ماموريت اين سامانه تهيه و به بهره‌برداري رسيد.

وظايف اصلي اين سامانه دريافت پيام از شهروندان به‌صورت 24 ساعته با دسته بندي پيشنهاد، انتقاد، شكايت و تقدير و تشكر است كه فرايند گردش هر پيام براساس طراحي انجام شده در نرم‌افزار قابل پيگيري و انجام است.

هدف از Call Center شهرداري با توجه به بستر ايجاد شده شبكه گسترده در شهر تهران اين است كه تمامي واحدهاي اجرايي شهرداري تهران از طريق شبكه داخلي شهرداري تهران نه شبكه مخابراتي بتوانند با هم ارتباط برقرار كنند وهمچنين شهروندان با يك شماره به شبكه شهرداري وصل و سپس در شبكه داخلي شهرداري با وارد كردن شماره داخلي با فرد مورد نظر تماس حاصل كنند.

 

سامانه هوشمند مديريت حمل زباله

يكي از وظايف شهرداري تهران در حوزه خدمات شهري جمع آوري زباله و حمل آن و اطمينان خاطر از حسن انجام آن است.

بر اين اساس با استفاده از تجهيزات GPS نرم‌افزارهاي محدوده خودروهاي مرتبط با اين امور تحت كنترل و مديريت قرار دارند و عملكرد پيمانكاران حمل‌ونقل زباله از محل جمع آوري تا محل تحويل و انهدام نظارت و كنترل مي‌شود.

 

مميزي مكانيزه شهر تهران

براي جمع آوري و به‌روزرساني اطلاعات وضع موجود املاك، نرم‌افزار مورد نياز تهيه شد و كارشناسان مميزي با تجهيزات كامل در حال انجام ماموريت هستند كه با توجه به تدابيري كه در سيستم شهرسازي انديشيده شده است در آينده نيازي به انجام مميزي نيست. طبق قانون، شهرداري موظف است هر 5 سال يكبار مميزي شهر تهران را انجام دهد.

 

سامانه قوانين و مقررات شهري

در راستاي يكپارچه‌سازي‌ و تجمع قوانين و مقررات شهري، اطلاع رساني به شهروندان و تكريم ارباب رجوع، وحدت رويه در اجراي قوانين و مقررات توسط واحدهاي اجرايي در شهرداري، تشخيص قوانين و مقررات منسوخ شده ايجاد شده است كه نهايتا در سيستم يكپارچه شهرسازي به‌كارگيري خواهد شد.

 

كاوشگر شهر تهران

براي ارائه سرويس و خدمات الكترونيكي به شهروندان و دسترسي آسان جهت جست‌وجو از طريق نرم‌افزار برپايه اطلاعات مكاني اماكن، معابر، نشاني در شهر تهران اين نرم‌افزار تهيه شده است كه از طريق پورتال اينترنتي شهرداري تهران در اختيار عموم گذاشته شده است.

 

سامانه بازديدهاي يكپارچه

اين سامانه با هدف تجميع بازديدهاي حوزه‌هاي شهرسازي، نوسازي، املاك و فضاي سبز شكل گرفت و از سال گذشته در مناطق به مرحله بهره‌برداري رسيد كه يكي از زيرسيستم‌هاي اصلي سيستم يكپارچه شهرسازي محسوب مي‌شود.

 

سامانه طرح ترافيك

با توجه به محدوديت آمد و شد در محدوه ترافيكي شهر تهران و نياز شهروندان به تهيه آرم طرح ترافيك اين نرم‌افزار تهيه شد و شهروندان مي‌توانند از طريق وب فرم درخواست خود را تكميل كنند كه پس از بررسي توسط سازمان حمل‌ونقل و ترافيك نسبت به صدور آرم طرح ترافيك اقدام مي‌شود.

 

سامانه آرشيو الكترونيكي

با توجه به حجم پرونده‌هاي شهرسازي و نوسازي نسبت به اسكن پرونده‌هاي شهرسازي و نوسازي اقدام شده است كه در اين حالت تمامي واحدهاي اجرايي شهرداري مي‌توانند از طريق شبكه شهرداري به مستندات مورد نياز خود دسترسي داشته باشند و همچنين جهت انجام بازديد، مامورين بازديد مي‌توانند با استفاده از تجهيزات سخت‌افزاري بدون حمل لاشه پرونده ماموريت خود را به‌طور كامل انجام دهند و ضمنا تمهيدات لازم جهت به‌روز نگه داشتن مستندات در اين سيستم تحت عنوان پويانگاري ديده شده است كه از اين به بعد همه مستندات اسكن و ضميمه سابقه آرشيو خواهد شد و هماهنگ با تجميع بازديدها نيز هست.

 

سامانه يكپارچه شهرسازي

يكي از سرويس‌هاي اين سامانه تشكيل پرونده است كه توسط دفاتر خدمات الكترونيكي به كارگيري شده است. به نوعي اجرايي شدن فعاليت‌هاي دفاتر خدمات الكترونيكي منوط به اين سرويس بوده و همچنين امكان مشاهده تمامي اطلاعات شهرسازي به‌صورت تجميعي براي مديران و كاربران مرتبط وجود دارد و مي‌توان فرايند گردش يك پرونده را به‌خوبي كنترل كرد.

 

سامانه يكپارچه مالي

سامانه مالي شهرداري در حال حاضر شامل 11زيرسيستم است كه به‌صورت مجزا به هر يك از واحدهاي شهرداري سرويس مي‌دهد كه در حال بهره‌برداري است. هدف از ايجاد اين سامانه يكپارچه‌سازي‌ مالي، برقراري ارتباط مكانيزه و ايجاد امكان تبادل اطلاعات بين اين زيرسيستم‌هاست؛

ضمن اينكه يك سامانه براي كل شهرداري به اجرا درآيد با اين قابليت كه هر واحد بتواند به‌طور مستقل از سيستم بهره‌برداري كند و همچنين سازمان‌ها و شركت‌ها و ادارات ستادي نيز امكان بهره‌برداري اطلاعات را به‌صورت تجميعي خواهند داشت.

 

امنيت سامانه‌هاي شهرداري

براساس استاندارد ايزو 27001 سامانه مديريت امنيت در شبكه شهرداري در حال استقرار است و سرويس‌ها، بانك‌هاي اطلاعاتي، كنترل دسترسي به سامانه‌ها براساس محدوديت‌هاي تعريف شده و به‌صورت متمركز از طريق اين سامانه كنترل و مديريت مي‌شود. مقابله در برابر ويروس‌ها و حراست در مقابل نفوذگران نيز از جمله وظايف اصلي اين سامانه محسوب مي‌گردد.

 

سامانه طرح تفصيلي

طبق ماده يك قانون تغيير نام وزارت مسكن، طرح تفصيلي طرحي است كه براساس معيارها و ضوابط كلي طرح جامع شهر به تعيين مشخصات دقيق عناصر و عوامل مختلف شهري شامل نحوه استفاده از اراضي در سطح محلات و پهنه‌هاي مختلف، وضعيت مشروح و تفصيلي شبكه عبور و مرور، ميزان تراكم جمعيت و تراكم ساختماني، ضوابط كامل احداث بنا و اولويت‌هاي مربوط به مناطق بهسازي و نوسازي و توسعه و حل مشكلات شهري مي‌پردازد.

همچنين مطابق اين طرح، نقشه‌ها و مشخصات مربوط به مالكيت براساس مدارك ثبتي تهيه و تنظيم مي‌شود. ارتباط سامانه‌هاي عملياتي و به‌خصوص سيستم صدور مجوزها و گواهي‌ها در سيستم شهرسازي به اين سرويس احتياج ضروري دارند.

 

دكتر سيد هادي ايازي (رئيس گروه مشاوران شهردار تهران)

برگرفته از همشهری آنلاین

لینک به دیدگاه

تجربيات دولتهاي اروپايي در زمينه شهرداري الكترونيكي

 

این مقاله به صورت PDF می باشد که تجربیات کشورهای اروپایی رو در زمینه شهرداری الکترونیکی توضح داده. این مقاله رو می تونید از لینک زیر دانلود کنید.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

گام مهم تحقق شهر الکترونيکي تدوين سياست توسعه‌ي اطلاعاتي است

 

يکي از تعاريف درباره جامعه‌ي اطلاعاتي، تعريف کميسيون اروپا است که مي‌گويد جامعه‌ي اطلاعاتي جامعه‌اي است که در آن فن‌آوري‌هاي ارزان اطلاعات، ذخيره‌سازي داده و انتقال آن‌ها عموميت داشته باشد و اين عموميت يافتگي با نوآوري سازماني، تجاري، اجتماعي و حقوقي همراه شده باشد.

 

به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دکتر غلامعلي منتظر - استاد دانشگاه تربيت مدرس و معاون پژوهشي مرکز تحقيقات سياست علمي کشور - با بيان اين مطلب و با اشاره به چالش‌هاي توسعه مديريت شهري در ايران گفت: در دو دهه گذشته بحث فن‌آوري اطلاعات و حضور و ظهور آن در همه اجزاي بشري ديده شده است امروز واژه جديدي با نام توسعه اطلاعاتي يا مد اطلاعاتي توسعه در منابع مختلف اطلاعاتي مورد توجه قرار مي‌گيرد.

 

وي با بيان اينکه وجه تمايز اين شکل از توسعه با اشکال ديگر توجه آن به بعد اطلاعاتي جهان است افزود: بحث اطلاعات با خردورزي انسان همراه با يک ويژگي ديگري که منطق شبکه‌سازي است در جوامع بوجود آمده است.

 

او ادامه داد: اين باعث شده که ما روابط اجتماعي جديدي داشته باشيم. از يک طرف به شدت وابسته به اطلاعات شده‌ايم و اطلاعات به صورت کالا مطرح مي‌شود و از طرف ديگر جامعه‌اي شبکه‌يي ساخته‌ايم که اجزا آن به شدت به هم تنيده هستند و ارتباط به آن‌ها روز به روز افزايش پيدا مي‌کند.

 

 

شهرها مهمترين بستر تحقق جامعه اطلاعاتي هستند

منتظر با تاکيد بر اين که رويکرد ما يک رويکرد کاملا کاربردي است خاطر نشان کرد: شهرها مهم‌ترين بستر تحقق جامعه اطلاعاتي هستند به دليل اين که مايه بروز و نمود و ظهور فن‌آوري اطلاعات در شهر ميسر مي شود.

 

وي در ادامه با اشاره با اينکه پنج بعد شهرها بايد اطلاعاتي شود تا به يک جامعه اطلاعاتي تبديل شود گفت: يکي اين که در شهرها کسب و کارها به صورت الکترونيکي در بيايد مهمترين نمود آن تجارت الکترونيکي است، يعني خريد و فروش و معاملات مالي از طريق الکترونيکي صورت بگيرد.

 

او ادامه داد: بعد ديگر اين است که آموزش به صورت الکترونيکي باشد البته اين بدان معنا نيست که بايد مدارس و دانشگاه‌ها را تعطيل کرد بلکه نشان دهنده اين است که در اين محيط مي‌توان به صورت الکترونيکي نيز آموزش را انجام داد.

 

وي گفت: نکته مهم‌تر اين که اين موضوع مختص آموزش رسمي و کلاسيک نيست بلکه مي‌توانيد آموزش غير رسمي و آزاد را هم در نظر بگيريد. بعد سوم اين جوامع بهداشت الکترونيکي است در اين جوامع بايد بتوانيد اطلاعات پزشکي و مشورت پزشکي خود را از جايي به جاي ديگر منتقل کنيد.

 

او افزود: مثلا کارت الکترونيکي بيمه داشته باشيم، سوابق پزشکي فرد بر روي يک فايل الکترونيکي ذخيره شده باشد و در صورت بيماري پزشک بتواند از راه دور فشار خون و ضربان قلب و نبض فرد را کنترل کند. بعد چهارم اين جوامع سرگرمي الکترونيکي و رسانه‌هاي الکترونيکي است و نوع علاقه‌مندي‌ها و سرگرمي‌هاي غير عملياتي افراد روي وب به صورت تقاضا محور امکان‌پذير باشد.

 

وي گفت: بعد پنجم بحث دولت الکترونيکي است که در آن همه تراکنش‌هاي دولت با دولت، دولت با تجارت، شرکت با شرکت و شرکت با مردم از طريق وبگاه‌هاي الکترونيکي صورت پذيرد. بنابراين جامعه‌اي که به عنوان جامعه اطلاعاتي و عملياتي در نظر گرفته مي‌شود بايد اين وجوه را داشته باشد.

منتظر در ادامه افزود:.عده‌اي معتقدند عصر اطلاعات که کمتر از 20 سال پيش آغاز شده در کمتر از 50 سال ديگر پشت سر خواهيم گذاشت و وارد عصر ديگري خواهيم شد.

 

او خاطرنشان کرد: بشر چهار دوره اصلي زندگي را پشت سر گذاشته است؛ يکي دوره ايلياتي که 350 هزار سال طول کشيد؛ دوره بعدي دوره کشاورزي است که بين 10 تا 14 هزار سال طول کشيد و بعد دوره صنعتي است که حدود 300 سال کمتر طول کشيده و اکنون عصر اطلاعاتي است که در بهترين حالت 70 سال طول مي کشد که بعضي از متفکران معتقدند 50 سال بيشتر نخواهد بود که 15 سال از عمر آن گذشته و 35 سال آن باقي مانده است.

 

وي گفت: درک و فهم و بدست آوردن مختصات اين عصر کار مشکلي است و علت آن هم اين است که در ابتداي راه آن قرار داريم و بنابراين تشخيص و تعيين مختصات آن آسان نيست ضمن اينکه ما پرورده اين عصر نيستيم بلکه متعلق به عصر صنعت هستيم و خيلي از اتفاقات امروزه چيزهايي نيست که ما آن را تجربه کرده باشيم.

 

منتظر با بيان اينکه تقريبا 40 سال ديگر ما از اين عصر وارد عصر جديدي خواهيم شد افزود: برخي معتقدند که بعضي از طلايه‌هاي عصر بعدي هم اکنون مشخص شده است. سوال اين است که اين عصر اطلاعاتي را کجا مي توان خوب ديد.

 

علت شکست خوردن فن‌آوري اطلاعات فقدان منابع انساني کار آزموده است

منتظر در ادامه اظهار کرد: مدلي که undp ارايه مي‌کند، مي گويد اگر مي‌خواهيد در جامعه‌اي توسعه اطلاعاتي رخ بدهد پنج رکن اساسي را با هم حرکت بدهيد در غير اين صورت هيچ توسعه‌اي رخ نخواهد داد.

او افزود: اولين جزء آن رشد و توسعه منابع انساني آن جامعه است. بخش بعدي توسعه فني زيرساخت؛ نتايج تحقيقات جديد نشان مي‌دهد که علت شکست خوردن فن‌آوري اطلاعات فقدان وجود منابع انساني کار آزموده بوده است و بخش بعدي توسعه نهادها است و عصر پنجم توسعه سياست‌ها است و بايد براي ورود به اين شهر قوانين و مقررات خود را تغيير دهيد.

 

وي با اشاره به منابع انساني گفت: يکي از شاخص‌ها اين است که چند درصد از شهروندان اين دوره آموزش پايه فن‌آوري را ديده‌اند که اين خود يک رده سني دارد.

 

منتظر گفت: درصد دانش‌آموزاني که حداقل يک بار با کامپيوتر کار کرده‌اند، درصد کاربراني که حداقل يک‌بار به صورت برخط خريد کرده‌اند، از نشانگرهاي مرتبط با منابع انساني است.

 

وي نشانگرهاي مهم در ارتباط با زيرساخت‌هاي فني را درصد خانه‌هايي که به اينترنت دسترسي دارند، درصد کسب و کارهايي که به اينترنت دسترسي دارند، درصد بخش‌هاي دولت مرکزي شهر که خدمات برخط ارايه مي کنند، درصد بخش‌هاي دولت محلي که خدمات برخط انجام مي‌دهند، درصد کتابخانه‌ها و مدارسي که به اينترنت دسترسي دارند، متوسط پهناي باند دسترسي به اينترنت در خانه‌ها، مکان‌هاي عمومي و بخش‌هاي دولتي برشمرد.

 

منتظر در ادامه نشان گرهاي مرتبط با توسعه زيرساخت‌ها را شامل تعداد رسانه‌هاي برخط، بي‌سيم، کابلي، وجود دفترهاي خدمات اداري برخط هم در دولت مرکزي و هم محلي، دانست و اضافه کرد: نشانگرهاي مرتبط با سياست‌ها شامل مواردي از جمله وجود چارچوب‌هاي قانونگذاري براي حمايت از کسب و کار الکترونيکي، به رسميت شناختن امضاي الکترونيکي، به رسميت شناختن معاملات برخط، قانونگذاري به منظور حمايت از سرمايه‌گذاري بخش خصوصي در فن‌آوري اطلاعات و ارتباطات است.

اين استاد داشگاه همچنين نشانگرهاي مرتبط با محتوا و کاربرد را درصد کسب و کارهايي که سامانه اطلاعاتي تحت وب دارند، ميزان استفاده از زبان بومي در وب سايت‌ها، درصد کسب و کارهايي که از فن‌آوري اطلاعات در ارايه خدمات استفاده مي‌کنند، وجود دورکاري در بدنه شهرداري، امکان استفاده محيط تراکنش الکترونيکي و غيره برشمرد.

 

او خاطر نشان کرد: شهرهاي دنيا را به دو دسته تقسيم مي‌کنيم يکي شهرهاي " توسعه يافته اطلاعاتي" و يکي شهرهاي " توسعه يابنده اطلاعاتي ".

 

به گفته‌ي وي درصد خانه‌هايي که به اينترنت دسترسي دارند اگر بيش‌تر از 50 درصد باشد مي‌گوييم توسعه يافته و اگر کم‌تر از 50 درصد باشد مي‌گوييم توسعه يابنده.

 

استاد دانشگاه تربيت مدرس با اشاره به تعريف شهرهاي توسعه يافته اطلاعاتي عنوان کرد: در اين دسته از شهرها سند مشخصي براي توسعه اطلاعاتي مديريت شهري وجود دارد بيش از 50 درصد از خانه ها به اينترنت دسترسي دارند، پهناي باند در دسترس براي هر خانه بيش از 5 مگابيت در ثانيه است. در دوبلين اين خيلي جالب است پهناي باند تحويل داده شده به هر خانه 2 مگابيت در ثانيه است. در امريکا دانشگاه هايي هستند که پهناي باند آن ها يک ترابايت بود.

 

عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس با اشاره به اينکه پيش‌بيني ما در ايران اين است که پهناي باندي که به هر خانه اختصاص مي‌دهيم بايد حداقل 2 مگابيت باشد، اظهار کرد: تعداد دانش‌آموزان به ازاي هر رايانه بايد کمتر از 10 نفر باشد، بيش از 80 درصد کسب و کارها از طريق وب گاه‌هاي اختصاصي در اختيار شهروندان قرار بگيرد، امضاي الکترونيکي و معاملات برخط به رسميت شناخته شود و بدنه مستقلي براي نظارت بر قوانين شبکه‌يي وجود داشته باشد، ما به اين شهرها، شهرهاي توسعه يافته اطلاعاتي مي گوييم.

 

وي در ادامه در تعريف شهرهاي توسعه يابنده اطلاعاتي، گفت: در اين شهرها حرکت مديريت شهري به سمت تدوين سند سياست‌گذاري توسعه است؛ اين شهرها به اين سمت حرکت مي‌کنند در تهران و شهرهاي مهم ديگر وقتي با شهردار شهر صحبت مي‌کنيم در جواب مي گويند که ما در حال تدوين هستيم اما پنج سال است که در حال تدوين هستند.

 

دکتر منتظر با اشاره به آمار برخي کشورها افزود: در آمريکا تعداد کاربران اينترنت به ازاي هر 10 هزار شهروند 5514 نفر است يعني تقريبا 55 درصد کاربر اينترنتي، در ايرلند 3100 نفر، در دانمارک 5100 نفر در سنگاپور 5100 نفر و ايران 724 نفر.

 

فقدان سياست مدون براي توسعه اطلاعاتي شهري در ايران

اين پژوهشگر در ادامه با تاکيد بر اينکه شهرهاي ما به سطحي از توسعه يافتگي اطلاعاتي دست پيدا کنند گفت:اولين نکته فقدان سياست مدون براي توسعه اطلاعاتي شهري است که خود متاثر فقدان راهبردي اطلاعاتي در اين زمينه است.

 

او گفت: نامشخص بودن اهداف استفاده از فن‌آوري اطلاعاتي در شهر و نامعين بودن تعريف شهر الکترونيکي از مهمترين نقاط ضعف کشور است. همچنين مشخص نبودن متولي ايجاد شهر الکترونيکي از جمله مسايلي که بر پيچيدگي اين موضوع اضافه مي‌کند.

 

معاون پژوهشي مرکز تحقيقات سياست علمي کشور با بيان اينکه يکي ديگر از مشکلات، اعتبار مالي فراوان مورد نياز است، عنوان کرد: اعتبار مالي پياده‌سازي زيرساخت پهن باند، افزايش دسترسي مردم به اينترنت، طراحي محتوا، آموزش کارکنان و مردم، يکپارچه‌سازي زير سيستم‌ها، بازمهندسي فرايندهاي شهرداري و سازمان‌هاي خدمات‌رسان به مردم بسيار زياد است.

 

وي تصريح کرد: تحقيقي که در مورد توليد محتواي اسلامي انجام شده متاسفانه بيشترين حجم اطلاعات مذهبي روي وب مربوط به مسيحيت، بعد هندو، يهوديت و در آخر اسلام قرار دارد که از اين حجم هم سهم اندکي مربوط به شيعه است.

 

دکتر منتظر ضعف نظام پشتيباني فني و حقوقي از نظام شبکه‌يي را يکي از جدي‌ترين مشکلات در اين باره دانست و افزود: ما اگر از متخصصان خود بخواهيم که نرم‌افزاري را تعريف کنند امتناع مي‌کنند چرا چون مي گويد که نرم‌افزار من را مي دزدند و هيچ مرجعي نيست که از من و حقوق معنوي من دفاع کند.

اين محقق با تاکيد بر اينکه زيرساخت‌هاي فني ما نيز دچار ضعف است ادامه داد: نوع نگاه در کشورهاي جهان سوم به توسعه فني اطلاعات تکنولوژي‌گرا هم نيست بلکه سخت‌افزارگرا است. مهمترين ويژگي سخت‌افزار اين است که به چشم مي‌آيد. جالب است که ما در سخت‌افزار هم قوي نيستيم و مشکلات بسيار جدي داريم.

 

وي گفت: تصميم‌گيرندگان کشور با مشکلات بسيار جدي مواجه هستند که مهمترين دليل آن گسترش غيرهدفمند شبکه و نابساماني مديريتي حتي در بعد سخت‌افزاري است. به عنوان مثال در تهران هر دستگاه اجرايي را که دست بگذاريد براي خودش فيبرنوري دارد.

 

او ادامه داد: شرکت برق، شهرداري، شرکت ملي نفت و خود شرکت مخابرات در تهران هر کدام فيبر نوري جداگانه براي خود دارند. هر کدام توپولوژي خاص خود دارند و اين هدفمند نيست. از سوي ديگر هزينه آن‌ها بسيار بالا است.

 

منتظر با بيان اينکه يکي ديگر از مشکلات در توسعه اطلاعاتي شهرها و شهر الکترونيکي اين است که ما مفاهيم را نمي‌شناسيم، گفت: بررسي برنامه راهبردي فن‌آوري اطلاعات در سه شهر بزرگ ايران يعني تهران، تبريز و مشهد نشان مي‌دهد که مهمترين راهبرد اين برنامه‌ها خودکارسازي نظام اداري است.

او گفت: متاسفانه فهم ما اصولا مشکل دارد در اين مفاهيم جديدي که سريع در حال گذر است به شدت ناتوان هستيم، مفهوم‌سازي نکرده‌ايم و مفهوم ديگران را هم نفهميده‌ايم.

 

هنوز درک يکساني از مفهوم it نداريم

وي افزود: به عنوان مثال ما پس از قريب دو دهه هنوز درک يکساني از مفهوم it نداريم؛ سياست‌مردان جمهوري اسلامي اگر در جايي لغت it را به کار ببرند، در 95 درصد موارد منظورشان کامپيوتر است و در10 درصد هم منظورشان اينترنت است و به هيچ عنوان به دامنه مفهومي و ويژگي‌هاي آن توجهي ندارند.

اين محقق خاطر نشان کرد: ارزيابي ميزان آشنايي کارگزاران مديريت شهري مبين آن است که کمتر از 10 درصد مديران شهري با مباني فن‌آوري اطلاعات آشنايي دارند و همين امر يکي از دلايل توسعه‌نيافتگي اطلاعات شهري را به همراه دارد.

 

به گفته‌ي او مشکل ديگر کمبود نيروي انساني ماهر است. بر اساس آمار بيش از 85 درصد نيروي آماده به کار در ايران فاقد مهارت هستند و اين وضع در بخش فن‌آوري اطلاعات بدتر است. بر خلاف اظهار نظر ايران، يکي از گران‌ترين نيروي کار در دنيا را دارد چون نيروي کار ايران فاقد مهارت است و اين به شدت بر هزينه‌ها مي‌افزايد.

 

مهمترين گام تحقق شهر الکترونيکي تدوين سياست توسعه اطلاعاتي است

منتظر با اشاره به اينکه يکي از مهمترين گام‌هاي تحقق شهر الکترونيکي تدوين سياست توسعه اطلاعاتي است گفت: اين سياست بايد شامل بيان اهداف شهر در عرصه فن‌آوري اطلاعات، برنامه عملياتي توسعه، متولي برنامه تخصيص اعتبار مورد نياز باشد که ما در آن به شدت ضعيف هستيم.

 

او گفت: توسعه اطلاعاتي شهر مستلزم دگرديسي در بسياري از نهادها و نيز ايجاد نهادهاي جديد در سطح شهر است تا امکان تحقق شهر الکترونيکي فراهم شود. بازمهندسي فرايندهاي موجود در دستگاه‌هاي خدمات‌رساني به شهروندان نيز نقش به سزايي در تحقق شهر الکترونيکي دارد.

 

منبع: آگاهی سازی

لینک به دیدگاه
  • 2 هفته بعد...

تامين رفاه اجتماعي در گرو تحقق شهر الكترونيك است

مديرعامل سازمان فناوري اطلاعات و ارتباطات شهرداري تهران اعلام كرد اصلي‌ترين مشكل راه‌اندازي شهر الكترونيك، وجود نداشتن نهاد راهبري مقتدر و با اراده قوي و قدرت تصميم‌گيري فراگير است.

مهندس علي اصغر قائمي در گفت و گو با خبرگزاري شهر به تشريح ضرورتها، ملزومات و مشكلات تحقق شهر الكترونيك در ايران پرداخت.

* تعريف شما از شهر الكترونيك چيست و اين شهر چه ويژگي‌هايي دارد؟

شهر الكترونيك عبارت است از قضايي مجازي كه بدون محدوديت در زمان و مكان و فارغ از مشكلات ناشي از عوامل بيروني و محيطي مانند حمل و نقل و ترافيك، متصديان پاسخگو و امثال آن، اطلاعات و خدمات به صورت شبانه‌روزي و آنلاين از طريق شبكه، در اختيار شهروندان قرار گيرد. بديهي است اينترنت بهترين محيط شبكه‌اي براي انتشار اطلاعات و خدمات مي‌باشد. هرچند صور ديگري نيز متصور مي‌باشد كه كمتر داراي توجيه اقتصادي و فني مي‌باشند.

* به نظر شما تدوين سياست‌هاي كلي در اين شهر بايد بر عهده چه سازماني باشد؟

با توجه به اينكه متولي اصلي سياست‌گذاري شهرهاي شوراي اسلامي شهر است كه منتخبين مردم نيز مي‌باشند، بديهي است اين شورا به عنوان نهاد راهبري شهر، مي‌تواند نقش موثري در ايجاد هماهنگي بين دستگاه‌ها با محوريت شهرداري داشته باشد و خوشبختانه وظايف شهرداري‌ها و حوزه پوشش مسووليت آنها نيز اين امكان را فراهم ساخته است.

* آيا تهران را با توجه به زيرساخت‌هايش مي‌توان به شهر الكترونيكي مبدل ساخت؟

پاسخ اين سوال مثبت است اما بايد به نكات ظريفي مانند توسعه زيرساخت ارتباطي، آموزش شهروند الكترونيك، كاهش هزينه‌هاي دسترسي، اصلاح فرآيندهاي درون سازماني براي كوتاه‌تر شدن مسير فعاليت‌ها، ارتباط بين سازمان‌ها براي حذف اقدامات اضافي و موازي مانند احراز هويت، توجه به امنيت در حوزه فعاليت‌هاي مجازي و به تبع آن توسعه اعتماد جمعي و ... به طور كاملاً جدي پرداخت. اما از همه مهمتر توسعه خدمت و اطلاعات الكترونيك است كه شرط اصلي موفقيت در اين بخش به اراده مديران بستگي دارد.

* ارتباط بين شهر الكترونيك و دولت الكترونيك چيست؟

با توجه به تعاريف متداول از مفاهيم چهارگانه g2c و g2b و g2e و g2g شايد بتوان به طور ساده تعريف و تمايز بين شهر الكترونيك و دولت الكترونيك را در تفكيك چهار موضوع فوق دانست، يعني فعاليت در حوزه g2c و g2b را ماموريت و مسووليت شهر الكترونيك دانست و دولت الكترونيك جامع همه مفاهيم تصور كنيم. به تعبير ديگر شهر الكترونيك جزيي از كل است.

* مشكلات راه‌اندازي شهر الكترونيك در ايران را چه مي‌بينيد؟

به نظر مي‌رسد اصلي‌ترين مشكل در راه‌اندازي شهر الكترونيك، عدم وجود نهاد راهبري مقتدر و با اراده قوي و قدرت تصميم‌گيري فراگير مي‌باشد. لكن عواملي همچون توسعه خدمات الكترونيك، بستر سازي فرهنگي و آموزش شهروند الكترونيك، بسترسازي فرهنگي و آموزش شهروند الكترونيك، امنيت در شهر الكترونيك، تدوين و اجراي قوانين و مقررات شهر الكترونيك، زيرساخت‌هاي مورد نياز از جمله اينترنت پرسرعت و امكانات سخت‌افزاري بسيار موثرند.

 


  • ارتباط آلودگي هوا و شهر الكترونيكي چگونه است؟

بيش از 80 درصد آلودگي هواي شهرها ناشي از خروج گازهاي زيان‌آور محيطي از خودروها است. اقدام در جهت كنترل آلودگي هواي شهرها از طرق مختلف نظير تغيير نوع سوخت خودروها به مواد با آلايندگي كم يا طرح استفاده از خودروهاي همگاني و طرح‌هايي نظير زوج و فرد يا طرح ترافيك يا سازمان اجرايي بسيار زياد با صرف هزينه‌هاي بسيار زياد است و يا مصارف كوتاه مدت خواهند داشت. بهترين راه حل راه حلي است كه منجر به كاهش تقاضاي سفر در ميان شهروندان گردد كه اين موضوع به دليل ويژگي‌هاي خاص شهر الكترونيك در آن مستتر است و به همين دليل در راه كاهش آلودگي هواي شهرها اقدام در جهت ايجاد شهر الكترونيك است و ميان توفيق ايجاد شهر الكترونيك در همه زمينه‌هاي آن و كاهش آلودگي هواي شهرها رابطه مستقيم وجود دارد.

لینک به دیدگاه
  • 1 ماه بعد...

مصالح ساختماني هوشمند براي شهرها

 

با به كارگيري فن آوري هاي پيشين و نيز ابتكار مهندسان سوئدي، مي توان نسل نويني از مصالح را به وجود آورد. مصالح جديد قادرند به هنگام قرارگيري در معرض نور خورشيد يا باران، آلودگي ها را بشويند و در خود حل كنند.

 

با به كارگيري فن آوري هاي پيشين و نيز ابتكار مهندسان سوئدي، مي توان نسل نويني از مصالح را به وجود آورد. مصالح جديد قادرند به هنگام قرارگيري در معرض نور خورشيد يا باران، آلودگي ها را بشويند و در خود حل كنند

شكوفايي جمعيت و روند شهري شدن پس از انقلاب صنعتي، هجومي از انواع آلاينده ها و مواد سمي خطرناك را براي شهرنشينان سراسر جهان به همراه آورده است و از اين رو، دانشمندان همواره در پي يافتن راهكارهاي جديد، از اختراع و توليد مبدل هاي كاتاليستي گرفته تا به كارگيري سوخت هاي جانشين، براي كاهش انتشار آلاينده ها توام با ايجاد شرايط بهتر براي زندگي جوامع ساكن در شهرهاي بزرگ بوده اند.

در اين ميان، تازه ترين اختراع دنياي علم را دانشمندان سوئدي و فنلاندي به جهان معرفي كرده اند؛ به طوري كه اينك پس از سالها توجه به يافتن راهكارهاي جديد مرتبط با موتورها و لوله هاي اگزوز، پژوهشگران ايده جديدي را در اين زمينه مطرح كرده اند. آنها بتازگي موفق به توليد مصالح ساختماني هوشمند و شگفت انگيزي شده اند كه پس از قرارگيري در ساختار خانه ها و ساختمان هاي شهري، قادرند به ميزان قابل توجهي از آلودگي عظيم شهرها بكاهند. ديوارهاي هوشمندبه گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس از استكهلم، دانشمندان سوئدي همراه با پژوهشگران فنلاندي، مواد و مصالح ساختماني هوشمندي توليد كرده اند كه مي تواند به پاكيزگي شهرهاي بزرگ و كاهش آلودگي هوا در آنها كمك كند. بر اساس اين گزارش، پيش از اين نيز مواد خود پاك شونده اي براي ساخت پنجره ها و ديوار حمام ها ساخته شده بود و اينك با به كارگيري فن آوري هاي پيشين و نيز ابتكار جديد مهندسان سوئدي، مي توان نسل نويني از مصالح و ساختارهاي شهري را بويژه در كلانشهرهاي آلوده به وجود آورد. به گفته دانشمندان سوئدي، مصالح ساختماني جديد قادرند به هنگام قرارگيري در معرض نور خورشيد يا باران، آلودگي ها را بشويند و در خود حل كنند. كارين پترسون ، سخنگوي شركت ساختماني بزرگ سوئد موسوم به شركت اسكانسكا ، مي گويد: در آغاز، به دنبال ساخت ديوارهاي سيماني ويژه اي بوديم كه آلاينده هاي خروجي از اگزوز خودروها را بويژه در داخل تونل ها كه انبوهي از مواد آلاينده در آنجا متمركز مي شود، از ميان بردارد و سپس مشاهده كرديم كه محصول توليد شده را مي توان افزون بر اهداف اوليه، در ساختار انواع ساختمان ها و بناهاي شهري نيز به كار گرفت و از ويژگي هاي منحصر به فرد آنها در پاكيزه سازي محيط استفاده كردمهندسان و محققان شركت اسكانسا كه دفتر مركزي آن در شهر استكهلم، پايتخت سوئد قرار دارد، فعاليت پژوهشي اخير خود را در چارچوب بخشي از يك پروژه سوئدي- فنلاندي به ارزش يك ميليون و 700 هزار دلار انجام داده اند. اين پروژه به منظور توليد سيمان كاتاليستي و تركيبات بتوني جديد با پوشش اكسيد تيتانيوم براي پوشش و نماي ساختمان ها طراحي و اجرا شد. اكسيد تيتانيوم تركيب شيميايي ويژه اي است كه اغلب در رنگ هاي سفيد و خميردندان ها مورد استفاده قرار مي گيرد. به گفته شيميدان ها، اين ماده داراي خواص و ويژگي هاي منحصر به فردي است؛ به طوري كه به هنگام قرارگيري در معرض اشعه ماوراي بنفش نور خورشيد، به يك ماده بشدت فعال و واكنش پذير تبديل مي شود. پژوهشگران سوئدي تصريح مي كنند كه اين ويژگي اكسيد تيتانيوم سبب مي شود تابش اشعه ماوراي بنفش به آن، موجب ايجاد يك واكنش كاتاليتيك شود كه نتيجه اين روند، تخريب مولكول هاي انواع آلاينده ها از جمله اكسيدهاي نيتروژن خواهد بود. گفتنـــــي است اكسيدهاي نيتروژن در فرآيند احتراق سوخت هاي فسيلي منتشر مي شوند و به هنگام تركيب شدن با برخي تركيبات آلي فرار موجود در هوا، دود- مه خطرناكي را در شهرها به وجود مي آورند. كارشناسان بهداشتي همواره هشدار مي دهند قرارگرفتن در معرض غلظت بالايي از اكسيدهاي نيتروژن، مشكلات تنفسي بسيار خطرناك و حادي را براي شهروندان ايجاد مي كند، البته بررسي ها نشان داده است كه اين آلاينده ها به راحتي و با بارش يك باران، از هوا حذف مي شوند. ساختمان هاي پاك و درخشانبه گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس، واكنش كاتاليتيك ايجاد شده در مصالح ساختماني جديد خواص مهم ديگري نيز دارد؛ به طوري كه واكنش پذير شدن و فعاليت شيميايي شديد اين مواد در مجاورت اشعه ماوراي بنفش، مي تواند از چسبيدن باكتري ها و كثيفي ها بر روي ديوار ها و ساختمان ها جلوگيري كند و سبب مي شود تا اين آلودگي ها با بارش يك باران، به آساني از روي ديوارها شسته و پاك شوند. بو- اريك اريكسون ، رئيس بخش تحقيقات شركت سمنتا كه گوشه اي ديگر از اجراي اين پروژه را به عهده داشته است، مي گويد: محصولات جانبي به وجود آمده، در پي وقوع اين واكنش شيميايي كه فرآيند فتوكاتاليز نام دارد، بي خطر هستند. وي مي افزايد: در واقع نوع محصولات جانبي ايجاد شده در جريان اين واكنش، بستگي به نوع تركيباتي دارد كه در جريان آن وارد شده و در واكنش شركت دارند؛ به طوري كه مولكول هاي كربن دار تركيبات آلي درگير در اين واكنش به دي اكسيد كربن و آب تبديل مي شوند، در حالي كه از مولكول هاي انواع اكسيدهاي نيتروژن، سرانجام نمك هاي نيتراته بر جاي خواهد ماند. اين گزارش مي افزايد كه پيشبرد تحقيقات اخير در اين حوزه، به لطف ظهورانقلاب نانوتكنولوژيكي در شاخه هاي گوناگون علوم امكانپذير شده است، به گونه اي كه اينك مهندسان و شيميدان ها در سطوح مولكولي به دستكاري و تغيير تركيبات مصالح ساختماني مي پردازند تا بتوانند خواص و ويژگي هاي مطلوب و مورد نظر خود را در اين دسته از مواد به وجود آورند. به گفته دانشمندان، به كارگيري موادي مانند اكسيدتيتانيوم در ساختار مصالح ساختماني، فقط زماني به نتيجه مطلوب خواهد انجاميد كه لايه بسيار نازكي از آن را به عنوان پوشش مصالح، مورد استفاده قرار دهند و در واقع دستيابي به اين هدف، در مقياس ميكروسكوپي بايد به اجرا درآيد. توليد گسترده و انبوه مصالح خودپاك شونده و استفاده گسترده از آنها در ساختار ساختمان ها و پنجره ها در مناطق گوناگون، سبب مي شود كه از اين پس بتوانيم در شهرهايي زندگي كنيم كه از نما و سيماي بسيار تميز، پاكيزه و درخشاني برخوردارند و نيازي به تميز كردن نماي ديوارها و پنجره ها به طور دوره اي وجود نخواهد داشت. گزارش آسوشيتدپرس مي افزايد كه تاكنون، چندين ساختمان مدرن از جمله مارونوچي بيلدينگ در توكيوي ژاپن از اكسيد تيتانيوم و آجرهاي فتوكاتاليك پوشيده شده اند تا نقش مهم و برجسته خود را در پاكيزگي شهري و كاهش آلاينده هاي پايتخت ژاپن ايفا كنند. مهندسان سوئدي تاكيد مي كنند كه جلوگيري از تغيير رنگ و شفافيت نما و ظاهر ساختمان ها كه در اثر وقوع واكنش هاي شيميايي گوناگون ميان انواع آلاينده ها و سطح مصالح ساختماني صورت مي گيرد، از ديگر ويژگي ها و فوايدي به شمار مي رود كه استفاده از اين مواد جديد در پي خواهد داشت. همچنين پژوهشگران براي آزمايش تركيبات جديد خود، 75 هزار متر مربع از سطح خيابان هاي اطراف شهر ميلان ايتاليا را با سيمان فتوكاتاليك پوشانده اند كه نتيجه اين آزمايش ها بسيار موفقيت آميز بوده است. به گفته آنان، در نتيجه انجام اين آزمايش در حومه شهر ميلان، سطح اكسيد نيتروژن تا بيش از 60 درصد كاهش يافته است كه البته اين امر تا اندازه اي نيز به شرايط آب و هوايي منطقه بستگي دارد. همچنين انجام تجربه مشابهي در فرانسه، سبب كاهش غلظت اكسيد نيتروژن به ميزان 20 تا 60 درصد بر سطوح ديوارهاي مجهز به سيمان فتوكاتاليك در مقايسه با ديوارهاي حاوي مصالح معمولي شده است. بر اساس اين گزارش، ارائه نتايج بسيار درخشان و قابل توجه در اين زمينه، سرانجام اتحاديه اروپا را براي سرمايه گذاري در اين عرصه تشويق كرد و اين اتحاديه در سال ميلادي گذشته، مبلغ 2 ميليارد و 270 ميليون دلار را براي پيشبرد پروژه توليد مصالح ساختماني هوشمند به منظور كاهش غلظت اكسيدهاي نيتروژن و مواد سمي ديگري همچون بنزن در شهرها اختصاص داد.

 

منبع : انجمن مهندسي عمران

لینک به دیدگاه
  • 3 ماه بعد...

شهرمجازي

 

باگسترش فن آوري اطلاعات درجهان وورودسريع آن به زندگي روزمره مردم مسائل وضرورتهاي تازه اي نيز به وجودآمده است.امروزه انسان توسعه يافته كسي است كه به اطلاعات دسترسي داشته باشدودسترسي به اطلاعات نه يك ضرورت ،كه يك قدرت محسوب مي شود.دراين ميان شهرها به عنوان مراكزقدرت انساني وتمدنهاي بشري بيش ازبيش اهميت يافته اند..

به اعتقادالوين تافلرمردم كره زمين تابه امروزسه موج اساسي تحول راپشت سرگذاشته اند:

 

موج اول موج انقلاب كشاوزي است كه زمان آغازآن بركسي مشخص نيست.موج دوم انقلاب صنعتي است كه به دنبال اختراع ماشين بخاردرسال1764آغازشدوبالاخره موج سوم ياانقلاب انفورماتيك است كه ازسال 1946 كه بشربه ساخت كامپيوترنائل آمده آغازگشته است.

اگردرموج دوم سخت افزارهابه كمك انسانهامي آمدند،درموج سوم اين نرم افزارهاهستندكه به خدمت بشرمي شتابندوتفكرات وتصورات آدمي رابه شكل كدهاي صفريايك وباكمك امواج ماهواره اي مبادله مي كنند. درموج سوم انسان هرروزكه بيشتريادمي گيرد،بيشترمي فهمدكه باحقيقت فاصله دارد.موج سوم راموج خردورزي نيزلقب داده اندزيرادراين عرصهانسانهاديگرفرصت ندارندزيادباهم صحبت كنند،همه چيزتعريف شده وبراي هرتعريف يك كددرنظرگرفته شده است.(الوين تافلر1373)

 

شهرالكترونيكي يكي ازدستاوردهاي موج سوم است.باگسترش صنعت ارتباطات وسپس فرگير شدن اينترنت،فضاي جديدي براي شهرهابه وجودآمده كه ازآن به شهرمجازي تعبيرمي شود.تحولات حوزه فن آوري بويژه گسترش شبكه اينترنت دردهه اخيروانقلاب اطلاعاتي تحولات عميقي راموجب شده وجوامع انساني رابه سوي تبديل شدن هرچه بيشتروسريعتربه جوامع الكترونيك پيش مي برد.جوامعي كه درآنهامرزهاي ميان واقعيت وخيال تااندازه زيادي مخدوش شده ويابه عبارت ديگرواردرابطه اي كاملا تازه شده اند

فن آوری های ارتباطی همچون اينترنت به نوعی آغازساختمان شهری تازه است.شهربالقوهَشهريمتعلق به زمان واقعيَشهری بايک شبکه ارتباطی درونی براساس سرعت مطلق امواج الکترونمغناطيسيَنوعی فرامرکزَشهر-جهانَکه تمام شهرهای واقعی اقماروحاشيه اين شهربالقوه اندواين شهربالقوه درهيچ جانيست.تنهادرآنجاست که آنتنهای بشقابی وفيبرهای نوريدرآنجاهستند.شهرمجازی شهری نيست که درمکان واقعی قرارگرفته باشد.اين شهربه مکان-زمان جغرافيايی وابسته نيستَبلکه بازمان واقعی پخش ودريافت فوری يک پيام رابطه دارد.اين جهشيذاست چشمگيرکه موجب می شودشهرسازبدون توجه به ارتباطات راه دوروامکان اقدام فوری وبدون توجه به شنيداروديداربتواندشهرسازباشد.(پاپلی يزدی ورجبی سناجردی۱۳۸۲)

فشرده شدن زمان ومکان وخلق فضای مجازی زمينه شرايطی رافراهم ساخته که ازآن می توان تحت عنوان سرزمين زدايی نام برد.سرزمين زدايی درعصرجهانی شدن به فرايندی اطلاق می شودکه به واسطه پيشرفت شگفت آورفن آوری های ارتباطيزمينه تغييروتضعيف تحول رشته های پيوندزننده فضای اجتماعی بامکان وسرزمين معين راپيش می آورد(رحيم سرور۱۳۸۳)

درشهرمجازي انسان باانبوهي ازاطلاعات روبروست ودرنتيجه خودراتنهاوسرگردان مي يابد،وحدت ويگانگي خودراازدست داده وخودرابيگانه احساس مي كندكه تمام اين مواردبرهويت شهري وشهروندي تاثيرمي گذارد.پس هويت شهري وحتي شهروندي نيز معاني متفاوتي درچنين شهرهايي مي يابند.

 

دوفضايي شدن شهر؛ شهرمجازي وشهرواقعي:

خلق فضاي مجازي به خصوص ازطريق دولت الكترونيك وابستگي به بعدمكان راكاهش مي دهد.باكاهش وابستگي به بعدمكان،فعاليتهاي شهري چون اشتغال،آموزش،خريدوفروش و...ازطريق فناوري اطلاعات انجام مي شود.درچنين شرايطي فضاي خانه اهميت ميباد.درشهرالكترونيكي محيط خانه هابه فضاي مجازي تبديل شده وبااستفاده ازآن مي توان درهرنقطه ازدنياوبدون محدوديت زماني ومكاني فعاليت كرد.ازديدبرخي ازصاحب نظران عبارت at homبه @hom تبدل مي گرد.(ميثم بصيرت،1382،ص95تا99)

شهرهوشمندياشهرمجازي شهري است كه تمام يابخشي ازفعاليتهاي شهري آن درفضاي مجازي صورت مي گيرد.وبه كمك آن محيط، فعاليت هاي ساكنان با سرعت وسهولت بيشتري انجام مي پذيرد.شهرمجازي مكاني است پيوسته ومتشكل ازفضاهاي عيني ومجازي .درفضاي جديد معناي مكان بازسازي مي شودونگاه به شهربه عنوان فضاي مكانها تبديل به فضاي جريانهامي شود.(كستلز1992)كه

ازيك سوحركت جمعيت وازسوي ديگرحركت اطلاعات رااجتماعي مي كند.اين تغيردرواقع زمينه نگاه يكپارچه به شهردوفضايي رافراهم مي كند.

شهرمجازي يك شهراطلاعاتي ودرعين حال يك شهرجهاني است.زيراكاركردهاي هدايت كننده اقتصادجهانيراشبكه اي ازتصميم گيري هاومراكزپردازش اطلاعات بايكديگرهمسازمي كند.اين گونه جهاني شدن اشكال وفرايندهاي شهري، فراسوي امركاركردي وامرسياسي رفته وبرالگوهاي مصرف،شيوه هاي زندگي ونمادگرايي صوري تاثيرمي گذارد.(ناصرفكوهي،1383، 138)

شهرسازي واقعي_مجازي به ظرفيتهاي واقعي شهردر كنارظرفيت هاي مجازي آن توجه مي كندوشهرراباتوجه به اين دوفضامي سازد.شهرهاي آينده ناگزيرندبانگاه به اين فضاساخته شوند.دراين روندباتوسعه نرم افزارهاي كامپيوتريساخت جديدي ازرئاليسم شهري كه فضاي شهرمجازي رابه فضاي شهرواقعي نزديك مي كندتحقق مي يابد.اين رئاليسم درك شهودي به واقعيت هاي مجازي مي بخشد.به عبارتي شهرمجازي يك ايده آليسم مبتني برانديشه خيالي ويوتوپيايي نيست بلكه يك شهرواقعي است كه باظرفيت هاي جهان مجازي ساخته مي شود.(عاملي،سعيدرضا،1383)

اولين شهرمجازي درآمستردام هلنددرسال1994شكل گرفت وبه سرعت دربسياري ازشهرهاي اروپايي،آمريكايي وبرخي شهرهاي آسيايي نظيرتوكيووسنگاپورهم واردشد.

درايران نيزپروژه ملي شهرالكترونيكي كيش توسط دانشگاه علم وصنعت ايران وسازمان منطقه آزادكيش مطرح شده است.(آرمان جمالي،1383)شهروندان شهرالكترونيكي كيش درآينده فرصت مناسبي خواهندداشت كه نه تنهادررقابتهاي اقتصادي جهان شركت كنندبلكه درجهت حفظ واشاعه فرهنگ اسلامي –ايراني ابزارلازم رادراختيارخواهندداشت ودردرازمدت ايجادمشاغل اينترنتي جديدوتجربه بدست آمده ازآن مي تواندبراي كل كشورمفيد باشد.

شهرمجازي بدون شهرواقعي وشهرواقعي بدون شهرمجازي شهري ناكارآمدوبي معنااست.بايدتوجه داشت كه اساساَتوسعه شهري يك هدف مطلوب حتي درميان اقوام بدوي بوده است.ازاين منظردوفضايي شدن شهرنيزيك نوع توسعه كلان فضاي شهري محسوب مي شود.به لحاظ نظري دوفضايي شدن شهردرارتباط عميق باپارادايم دوجهاني شدن هامي باشد.(عاملي-سعيدرضا ،1382)جهاني شدن درجهان واقعي متاثرازسرمايه وحمل ونقل ودرجهان مجازي متاثرارتباطات مي باشد.

باشكل گيري دولت الكترونيك وشهرمجازي مفهوم كارهمانطوركه گفته شدعوض مي شود.كارازيك بسترچسبيده به مكان مشخص ومركزي به يك هويت جداازمكان وبه صورت غيرمتمركز تغيرشكل مي يابد.انتقال سطح وسيعي ازكارازجهان واقعي به جهان مجازي،موجب كاهش گسترده حركت جمعيت درشهرشده وصرف وقت رابه صورت غيرقابل تصوري كاهش مي دهد.

ازآنجاكه شهرهاي مجازي درآغازراه خودهستندلذاهيچ نوع شهرسازي قطعي دراين زمينه شكل نگرفته است.به عبارتي هنوزاجزاوعناصرشهرهاي مجازي ،نوع معماري،حتي نظام اجرايي وپاسخگويي آنهاازيك استانداردتعريف شده ومشخص برخوردارنيست.دراين روندهرشهر متناسب باضرورتهاوقابليتهاي محيطي خودشيوه هاي خاصي ازشهرسازي راارائه مي دهد.

 

منابع ومآخذ:

1-بصيرت ،ميثم- فناوري اطلاعات-ماهنامه شهرداريها،شماره 50 ، 1382

2-عاملي،سعيدرضا-دوجهاني شدنهاوآينده جهان-كتاب ماه علوماجتماعي،شماره69 ،صص143تا174

3-عاملي سعيدرضا-دوفضايي شدن شهر:شهرمجازي ضرورت بنيادين براي كلان شهرهاي ايران-1383، htt/www.iranwsis.org.com

4-فكوهي،ناصر-انسانشناسي شهري-نشرني،1383

5-تافلر،الوين-موج سوم-ترجمه شهيندخت خوارزمي،چاپ نهم،1373

6-جمالي،آرمان-شهرالكترونيكي،بسترورودبه رقابنهاي عصرسيبرنتيك-htt/www.editorial.com

7-دگرديسي اخلاقي ضرورتي اجتناب ناپذير درشهرمجازيhtt/www.iritn.com

8-سرور،رحيم-تغيرمفهوم ماهيت مکان وفضادرعصرجهانی شدن -مجله شهرنگار،شماره۲۴، ۱۳۸۳صص۲۰تا۲۷

۹-پاپلی يزدي،حسين ورجبی سناجردي،حسين-نظريه های شهروپيرامون-سمت۱۳۸۲

10-Graham,s.and A.aurigi(1997),Virtual city,socialpolarization and the crisis in urban public space.Jurnal of urban tecknology, p.12-52

 

منبع: shahrsaz.4t.com

لینک به دیدگاه

تاثیر فن آوری اطلاعات بر مدیریت تقاضای سفر

 

مدیریت تقاضای سفر :

حذف سفر

کاهش تعداد و مسافت سفر هر نفر

تغییر به یک مد موجه تر

تغییر به یک زمان يا مسيرمناسب تر

حذف سفر :

از منزل یا اداره یا ......IT

پیک

پست

دورکاری و ارسال نتیجه به صورت الکترونیکی یا پست یا حضوری

کاهش تعداد يا مسافت سفر هر نفر :

بخش نیمه حضوری فن آوری اطلاعات مثل خود پرداز و کافی نت و دفاتر خدمات الکترونیکی شهرداری

بهبود توزیع کاربری ها

مهمترين شيوه مديريت تقاضا و بي ادعائي ما

پس مهمترين بخش مديريت سفر همين است . زيرا به نحو معجزه آسا مشكل را از ريشه حل مي كند . ضمن اينكه منجر به رفاه و آسايش مردم و صرفه جوئي در وقت آن ها مي شود. آن هم با حداقل هزينه سرمايه گذاري و جاري و حداقل زمان ..... مترو و اتوبوس و .. خيلي اشتباه است كه فكر كنيم : اين كار مربوط به واحد فن آوري اطلاعات است . مدعي كار شما بايد باشيداصلا كار IT متولي اش نه كامپيوتر است و نه فن آوري اطلاعات و نه مخابرات بلكه مديريت است .

 

انواع دنیای مجازی :

e- Business

e- Commerce

e- Banking

e- Learning

e- Money

e- Government

e- Mail

e- Book

………..

دولت الکترونیک

دولت الکترونيکي عبارت است از کاربرد فناوري اطلاعات و ارتباطات براي ارتقاء کارايي، اثربخشي، شفافيت تبادلات و تعاملات اطلاعاتي بین دولت ها و همچنين درون دولت شامل سطوح مختلف ادارات دولتي اعم از محلي،شهري يا در سطح کشور، شهروندان و بنگاه هاي تجاري که موجب ارتقاي توانمندي شهروندان از طريق دسترسي و بهره گيري از اطلاعات است.

نمونه هايي از خدمات دولت الكترونيك :

1-تمديد گواهينامه و رواديد

2- امور مربوط به ثبت احوال

3- پرداخت قبوض و عوارض

4- رهگيري مرسولات و پروسه هاي اداري

5- رزرونمودن بليط هواپيما قطار و هتل

6-سرويسهاي پرداخت الكترونيک

7- راي گيري الكترونيک

8- ارايه خدمات و مشاوره در زمينه بهداشت و درمان

9 – آموزش و ياد گيري الكترونيكي

10- ايجاد بازارهاي الكترونيكي

11- امور اقامت ، مهاجرت و توريسم

12- خدمات بيمه اي

مزايا:

کاهش نياز به سفر

كاهش زمان تلف شده مراجعه كنندگان

كاهش هزينه ارائه خدمات و استفاده از آن

افزايش سرعت پردازش اطلاعات

ارتقاء دقت و صحت نتايج در گزارشات مديريتي

دسترسي سريع و آسان به اطلاعات به هنگام

شهر الكترونيک (مجازی) چيست؟

شهر الکترونيک شهری است که در آناز ابزار ICT برای دسترسى الكترونيك شهروندان به ادارات دولتى، بنگاههاى اقتصادى و كليه خدمات فرهنگى و بهداشتى شهرى به صورت شبانه روزى و قابل اطمينان و امن استفاده می گردد اين شهر از بستر پيشرفته اطلاعات مخابراتى برخوردار است، به صورتى كه مى توان ازطريق كامپيوتر با خانه ها، مدارس، ادارات و غيره ارتباط برقراركرد،در یک شهر هوشمند، کلیه اطلاعات و خدمات به صورت الکترونیک به مردم ارائه می شود

شهرهای الکترونيک جهان:

می توان به شهر های الکترونیک لندن، لس آنجلس، ونکوور، توکيو و...اشاره کرد. اما یک شهر در حال ساخت که شاید بعنوان اولین شهر تمام الکترونیک مطرح گردد :

شهر نیوسونگدو در کره جنوبی كه پروژه ساخت این شهر در سال 2014 پایان می پذیرد .

فوايد ايجاد شهرهای الکترونيک:

۱- کاهش هزینه

۲- افزایش درآمدها

۳- افزا یش کیفیت خدمات

۴- کاهش زمان دسترسی به خدمات و بالا بردن میزان دسترسی به خدمات

۵- کاهش میزان آلودگی هوا و ترا فیک

۶- شفاف کردن اطلاعات و مراحل و انجام خدمات و قوانین وجلوگیری از اعمال سلیقه کارمندان

ملزومات جهت ايجاد شهرالکترونيک:

در ایجاد شهر الکترونیک ایجاد سه بخش : دولت الکترونیک، تجارت الکترونیک و آموزش الکترونیک الزامی است.

دولت الکترونیک: دولت الکترونیک عبارت است از متحول کردن دولت و فرایند كشورداری از طریق قابل دسترس تر، کارآمدتر و پاسخگوتر کردن آن و ارائه اطلاعات و خدمات به شهروندان و سایر نهادهای دولتی با استفاده از فنآوری اطلاعات و ارتباطات (ICT). بر اساس گزارش سازمان ملل متحد در مورد میزان کارآیی خدمات دولت الکترونیک در کشورهای مختلف جهان، ایران در این زمینه در سال 2004رتبه 115 ودرسال 2006 رتبه 94 را به خود اختصاص داده بود.

 

تجارت الکترونیک: در دنیای امروز و در حالی که با حجم عظیم تبادلات الکترونیکی رو به رو هستیم تجارت الکترونیک جزء لاینفک دنیای الکترونیکی قرار گرفته است. امروزه فروشگاه های بزرگ به آسانی محصولات خود را از طریق اینترنت به فروش می گذارند و شرکت ها تبادلات عظیم خود را بر روی اینترنت انجام می دهند. به عنوان مثال مردم آمریکا در سال ‪ ۲۰۰۶بیش از یکصد میلیارد دلار خرید اینترنتی کردند که این رقم نشانگر ‪ ۲۴درصد افزایش نسبت به یکسال قبل است.

آموزش الکترونیک: در آموزش الکترونیک شركتهــــــا، فرهيختگان، مربيان و معلمان در سطح وسيع تر و تعداد بالاترمي توانند با يكديگر كار كنند. هرچه فناوران و معلمان بيشتر با هم باشند و بيشتر با هم كار كنند، استعـــــدادهاي دانش آموزان بيشتر شكوفا مي گردد، اقتصاد قويتر مي شود و كشور نيرو مي گيرد.

نيازمندیها جهت فراهم شدن ” تجارت الکترونيک ، دولت الکترونيک وآموزش الکترونيک” :

۱- زیر ساختهای تکنولوژیکی:برای ایجاد زیر ساخت تکنولوژیکی باید دسترسی به ابزارفناوری اطلاعات وتجهیزات لازم فنی ومخابراتی آماده شود ومردم دسترسی آسان به اینترنت داشته باشند ونرخ استفاده از اینترنت بالا رود.

۲- منابع انسانی : باید متخصصان IT وفرآیندها به حد لازم در جامعه آموزش ببینند و وجود داشته باشند.

۳- زیر ساخت فرهنگی : مردم برای استفاده از تکنولوژی های جدید بايد آمادگی های لازم را داشته باشند و به عبارتی زیر ساخت فرهنگی برای ایجاد شهر الکترونیک مهیا باشد. برای ایجاد یک شهر هوشمند (شهر الکترونيک) چه بايد کرد:

 

  1. دسترسی آسان به ICTs
  2. بالا بردن امنیت محیط
  3. فرهنگ سازی
  4. آموزش نیروی انسانی
  5. هماهنگی بین بخش های مختلف برای پرهیز از هرگونه بی نظمی و اختلال

تجارت الكترونيكي:

فروش كالا و خدمات با كامپيوتر از طريق اينترنت.

– عدم جامعيت كاملي.

كاروكسب و فعاليت‌هاي هدفمند توأم با داده‌هاي فني كه با كمك وسايل الكترونيكي به انجام مي‌رسد. پردازش و انتقال الكترونيكي داده

– البته اين داده بايستي ارزش انتقال داشته باشد و البته مي‌تواند شامل: متن، صدا، تصوير و غيره نيز بشود

انجام امور تجاري و بازرگاني بصورت برخط و از طريق شبكه اينترنت

 

انواع تجارت الكترونيكي:

Business-to-Business (B2B)

Business-to-Customer (B2C)

Customer-to-Customer (C2C)

Business-to-Administration (B2A)

Customer-to-Administration (C2A) 3

پروژه مهم اجرا شده در كشور :

- نقش پيك در تجارت الكترونيك

- سيستم مكانيزه شهرسازي

- مناقصه گذاري الكترونيكي

 

بخش هایی از تدریس جناب آقای دکتر تقی زاده در دوره مدیریت تقاضای 1 از دوره های کوتاه مدت ترافیکی

لینک به دیدگاه

بورس الکترونیک در شهر الکترونیک

 

امروزه بهره گیری از فناوری اطلاعات در زمینه های مختلف تجاری به یکی از ابزارهای لازم برای افزایش کارایی تجاری و رشد اقتصاد ملی تبدیل شده است. اما رشد و پویایی اقتصاد کشور بدون مشارکت عمومی تمام اقشار جامعه امری ناممکن است. فراهم سازی امکان سرمایه گذاری تمامی اقشار جامعه در بازار بورس اوراق بهادار، گامی در جهت افزایش مشارکت عمومی در توسعه اقتصاد ملی می باشد که این امر با اینجاد بورس الکترونیک به شکل مناسب تری تحقق می یابد. هچنین بورس الکترونیک یکی از ملزومات شهر الکترونیک بوده و راه اندازی آن در بازار سرمایه ایران گامی بزرگ در راستای دستیابی به اهداف شهر الکترونیک می باشد.

هدف این مقاله معرفی بورس الکترونیک به عنوان یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین سامان ها در ایجاد شهر الکترونیک، تشریح مدل های مختلف بورس الکترونیک، بیان مزایا و معایب موجود وجود بورس الکترونیک در بازار سرمایه کشور و همچنین زیرساخت های لازم برای پیاده سازی آن در بازار سرمایه ایران می باشد.

 

کلمات کلیدی: بورس الکترونیک، شهر الکترونیک، تجارت الکترونیک

 

نویسندگان:

ناصر جعفری / دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه تهران

سیدمحسن علامه / استادیار دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه
  • 6 ماه بعد...
  • 1 ماه بعد...

چکیده سند راهبردی شهر الکترونیک مشهد

 

سند راهبردی شهر الکترونیک مشهد وسیله ای است که می خواهد وضعیت موجود توسعه فناوری اطلاعات رو بهبود بخشیده و پس از ارتقاء وضعیت موجود، زمینه تعادل اطلاعاتی بین سازمانها و شهروندان را به وجود آورده و در نهایت به یکپارچگی توسعه فناوری اطلاعات شهر مشهد کمک میکند.

این سند طبق توصیف راسل ای کاف، بدور از جزئیات، سراسر سازمانی و به دور از اجرا تهیه شده است و تا حد ممکن تمام فعالیتهای توسعه فناوری شهر مشهد در خدمت اطلاع رسانی به مردم را هماهنگ نموده و در یک جهت قرار می دهد و بدین ترتیب مانع انجام فعالیت های موازی، متضاد و خلاف چشم انداز شهر الکترونیکی می شود.

 

دانلود

لینک به دیدگاه

چشم انداز شهرداری الکترونیکی

 

این مقاله که توسط سید علی اکبر میروکیلی تهیه شده، خلاصه و کلیاتی از مباحث زیر را شامل میشود:

شهر الکترونیک

سیستم های مکانیزه شهرداری

کاربرد سیستم GIS در توسعه شهری

سیستم مدیریت پویایی MMS

نظارت وسیله نقلیه به صورت اتوماتیک AVM

کنترل ترافیک شهر UTC

استقرار خودکار ادوات نقلیه AVL

سیستم جمع آوری اتوماتیک کرایه AFCS

کنترل و نظارت ویدیویی ترافیک

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...