رفتن به مطلب

اطلاعات کاملی درباره صنعت مرغداری


ارسال های توصیه شده

راهنمای پاكسازی و شستشو و طریقه ضد عفونی مرغداری

شستشو و ضدعفونی كردن سالن های مرغداری

 

۱) تخلیه كود حاصل و حمل و نقل آن با توجه به دستورالعمل (بخشنامه شماره ۲۹۷۷۱-۹/۷/ ۷۴ ) سازمان دامپزشكی كشور باید انجام پذیرد .

۲) پاكسازی سالن ها در محوطه مرغداری از بقایای كود و پر و لاشه و سایر بقایای آلودكننده از دور قبل صورت پذیرد .

۳) كلیه تجهیزات و لوازم از قبیل دانخوری ، آبخوری و غیره ...... از سالن ها خارج و جهت شستشو و ضدعفونی به محوطه خارج از سالن منتقل شود .

۴) با استفاده از آب گرم (با فشار قوی ) كلیه قسمتهای سالن ها از قبیل كف – سطوح داخلی و خارجی دیوارهای سالن – پشت بام و سایر تاسیسات (كارخانه تهیه دان – انبار ها – دفتر كار – اتاق نگهبانی و .......) در مرغداری از كود – پر – و گرد و خاك كاملا پاكیزه شود .

۵) شستشوی بعدی با استفاده از دیتر جنت ها (صابون مایع – محلول های پاك كننده و .......) انجام گیرد و سپس با آب گرم و فشار مناسب كلیه قسمتها پاكیزه شود .

۶) تعمیر و مرمت هر گونه منفذ و برطرف كردن خرابی های موجود در سطح سالن ها و سایر تاسیسات رفع پارگی های توری پنجره ها در این مرحله الزامیست .

۷) شعله دادن مف و دیوارهای سالن از داخل و خارج تا ارتفاع ۵/۱متر .

۸) ضدعفونی كلیه سطوح (كف – سقف – دیوارها – پشت بام )

۹) نظافت و ضدعفونی سیستم تهویه و سیستم های برق با توجه به بند ۷.

۱۰) لایروبی و شستشو و ضدعفونی سیستم فاضلاب با توجه به بند ۷ .

۱۱) پس از پایان مرحله ۹ كلیه درب ها و پنجره های سالن ها و ایر تاسیسات تا ضد عفونی نهایی پس از نصب لوازم و تجهیزات از ورود احتمالی موش و باید بسته شوند تا یا افراد غیر مسئول باید بسته نگهداشته شود .

لینک به دیدگاه
  • پاسخ 51
  • ایجاد شد
  • آخرین پاسخ

بهترین ارسال کنندگان این موضوع

بهترین ارسال کنندگان این موضوع

شستشو و ضدعفونی لوازم و تجهیزات

 

▪ كلیه لوازم و تجهیزات مرغداری از قبیل دانخوری و آبخوری و آنهایی كه قابل شستشو می باشند به خارج از سالن ها منتقل شود و باید در مرحله اول در آب گرم غوطه ور گردند .

▪ لوازم فوق را مجددا با آب گرم و برس شسته و سپس با ماده ضدعفونی كننده موثر به مدت دوساعت غوطه ور و ضد عفونی گردند و متعاقبا با آب تمیز آب كشیده شود .

لینک به دیدگاه

پاكسازی و شستشو و ضد عفونی محوطه

 

▪ سطوح آسفالته و بتونی محوطه مرغداری پس از شستشو سالن ها با آب فشار قوی باید كاملا تمیز شود .

▪ كلیه سطوح مطرح شده در مرحله ۱ و همچنین سطوح خاكی و ....... باید شعله داده شوند .

▪ اسپری ماده ضد عفونی كننده با توجه به مواد ضدعفونی كننده موثر مندرج در جداول برروی سطوح اعم از آسفالت شده و بتونی و شنی و خاكی الزامیست .

▪ آهك پاشی سطوح غیر قابل شستشو محوطه نرغداری پس از انتقال لوازم و تجهیزات مرغداری به داخل سالن ها با آب آهك تازه انجام پذیرد.

▪ تامین محلول ضدعفونی در مدخل درب ورودی اداری و سالن ها پس از شستشو و ضد عفونی سالن ها الزامیست .

لینک به دیدگاه

شستشو و ضد عفونی شبكه آبرسانی

 

▪ كلیه شبكه آبرسانی محتوی آب آشامیدنی طیور تخلیه و لایروبی و شستشو و تمیز شود .

▪ مخازن و لوله ها با محل ضدعفونی كننده پر گردیده و پس از ۲۴ ساعت محلول تخلیه و سپس سیستم با آب تمیز شستشو داده شود .

استفاده از فرمالین جهت ضد عفونی

 

▪ استفاده از لباس كار – ماسك و دستكش مناسب در زمان استفاده از فرمالین ضروری است .

▪ قبل از شروع استفاده از فرمالین باید كلیه پنجره ها و هواكش ها و كلیه نقاطی كه امكان خروج گاز از آنها وجود دارد بسته شوند .

▪ پس از قرار دادن كلیه وسایل و تجهیزات و ملزومات مورد نیاز دوره پرورش در داخل سالن ها نسبت به توزیع بستر مناسب و سالم به نحوی كه در مسیر رفت و آمد قرار نگرفته باشد اقدام و متعاقبا نسبت به گاز دادن اقدام شود .

▪ در صورتی كه جهت ضدعفونی سالن ها از تركیب پرمنگنات و فرمالین استفاده شود به میزان حداقل ۱۰ گرم پرمنگنات و ۲۰ سانتی متر مكعب فرمالین برای هر متر مكعب لازم می باشد . حداقل درجه حرارت سالن كمتر از ۲۵ درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی ۶۵ درصد باشد .

بخار دادن (با غلتك ۱× )

 

۴۰ سی سی فرمالین +۲۰ گرم پرمنگنات پتاسیم برای هر ۸/۲ متر مكعب روش

لینک به دیدگاه

چند نکته در مدیریت تهویه

 

1- اغلب مرغداران در هوای خیلی گرم ، هوای ورودی سالن را افزایش میدهند که عملی اشتباه است چرا که فقط گردش هوای سالن افزایش یافته و این راه حلی جهت خنک کردن طیور نیست ، بلکه روش صحیص آن است که اتدا هوای خروجی افزایش یافته و سپس راه روزنه های ورودی بقدر کافی حفظ فشار هوای ساکن سالن ( فشار منفی سالن ) باز شود .

2- به همان اندازه که تنظیم هوای ورودی از روزنه ها در تابستان حائز اهمیت است ، در زمستان نیز حائز اهمیت است . سرعت زیاد هوای ورودی الزاما باعث پاک شدن هوای سالن نمیشود .، این عمل فقط باعث پاک شدن هوای آلوده سالن خواهد شد ، که در هر دو مورد باید باید جریان هوا ثابت بماند . این کار با تنظیم درچه های ورودی هوا و روشن کردن تعداد بیشتری از هواکش ها ، دریچه های ورودی هوا نیز باید افزایش یابد یا بلعکس .

3- قدرت هواکش بر حسب فوت مکعب در دقیقه fmc3)) cfm4 در سالن های باز ، به ازای هر قدرت هواکش ،احتیاج به یک اینچ مربع پنجره است .

4- در سالن های بسته به ازای هر 4cfm از قدرت هواکش احتیاج به 25/1 اینچ مربع است .

5- در سالن های بسته اگر دریچه های توری در ورودی دریچه هواکش تعبیه شود ، به ازای هر 4 cfm از قدرت هواکش سطح پنجره مورد نیازاز 25/1 اینچ مربع به 53/1 اینچ مربع افزایش مییابد .

6- به ازای هر پوند از وزن طیور زنده در سالن 2 درصد فوت مکعب هوا محاسبه میشود .

7- محاسبه هواکش ها باید بر اساس حداکثر گرمای تابستان و حدکثر وزن زنده طیور صورت پذیرد .

8- مناطقی که تابستان دمای بالایی دارند ، سفید کردن سالن و پشت بام موجب انعکاس حرارت شده و در تقلیل دما سالن موثر است .

9- جهت پیشگیری از اختلال در تهویه سالن ها ، به عوامل مدیریتی سالن ( نظیر استفاده از پاد آمونیاک در بستر ) و مدیریت تغذیه طیور ((نظیر استفاده از گرایندازیم و کنسانتره حاوی گریندازیم در جیره غذایی طیور ) توجه ویژه مبذول شود .

10- اگر هیتر ها در یک طرف سالن قرار گیرند ، هواکش ها باید در طرف دیگر سالن نصب شود .

لینک به دیدگاه

بیماریهای ماکیان

بیماری های ویروسی

 

آنفلوآنزای پرندگان

ویروس – AI ، flu ، Fowl Plague

علایم : بیماری ملایم – می تواند بدون علائم تنفسی باشد ، اسهال ، واگیری کم ، کاهش تولید تخم ; بیماری شدید – علایم تنفسی و عصبی ، تاج سیاه ، مرگ و میر 100% .

انتقال: ویروس از ترشحات بینی و مدفوع پرندگان آلوده شده پخش می شود که می تواند تجهیزات ، چرخ ها ، قفس ، لباس ها و کفش ها را آلوده کند و می تواند به اطراف سرایت کند . ویروس می تواند به مدت طولانی در محیط مرطوب و خنک زنده بماند . ماکیان آبزی و پرندگان وحشی می توانند حامل باشند .

کنترل / پیشگیری : قابل گزارش - امکان معدوم ، ضدعفونی سخت ، مانع از تماس با پرندگان وحشی و ماکیان آبزی ، بدون درمان و واکسن .

لینک به دیدگاه

برونشیت عفونی

 

ویروس – ib ، بیماری بسیار مسری که به سرعت در گله پخش می شود .

علایم : سرفه ، عطسه ، ترشحات چشم و بینی ، مرگ و میر .

انتقال : ویروس در ترشحات بینی و مدفوع از پرندگان آلوده گسترش می یابد و می تواند تجهیزات را آلوده کند .

کنترل / پیشگیری : نگه داشتن ضد عفونی و مدیرت خوب ، واکسن برای پیشگیری ، بدون درمان .

آنسفالیت شرقی اسب

 

ویروس – مؤثر بر قرقاول طوقدار ، شترمرغ استرالیایی.

علایم : بی حالی ، فلجی پا ، پیچش سر ،لرزش ، در شترمرغ اسهال خونی و مرگ .

انتقال : گسترش به وسیله پشه و حشرات گرنده .

کنترل / پیشگیری : کنترل جمعیت حشرات ، بدون درمان ، شترمرغ می تواند واکسینه شود .

لینک به دیدگاه

آنتریت هموراژیک

 

ویروس- مؤثر بر بوقلمون ، بسیبار مسری ، که به سرعت در سطح گله پخش می شود .

علایم : بی حالی ، مدفوع خونی ، مرگ .

انتقال : پرنده به پرنده ، سرایت از طریق بستر .

کنترل / پیشگیری : بهبود بخشیدن ضدعفونی و بهداشت ، واکسن های تجاری موجود ، بدون درمان .

لارینگوتراکئیت

 

ویروس – lt ، بیماری بسیار مسری که به آهستگی در گله پخش می شود .

علایم : چشم های خیس و ترشحات بینی ، سرفه ، عطسه، تکان دادن سر برای جابجا کردن توده چرکی از حلق.

انتقال : مستقیم به صورت پرنده به پرنده ، مدفوع/بستر آلوده ، کفش ، لباس ، ساختمان و تجهیزات ، پرندگانی که بهبود یافتند می توانند برای سال ها حامل باقی بمانند و می توانند در شرایط استرسی ویروس را دوباره دفع کنند .

کنترل / پیشگیری : ضدعفونی سخت ، واکسن – در جنوب کالیفورنیا احتیاج به اجازه سازمان دامپزشکی ، بدون درمان .

بیماری مارک

 

ویروس - که نئوپلازی را سبب می شود .

علایم : چشم های خاکستری و کور ، لنگش ، فلجی .

انتقال : ویروس در فولیکول پر ، گرد و خاک ، مدفوع و بزاق پخش می شود ، پرنده های آلوده ویروس را در خون خود حمل می کنند و منبعی برای آلودن دیگر پرندگان هستند .

کنترل/ پیشگیری : واکسیناسیون در هچر ، بدون درمان .

لینک به دیدگاه

بیماری نیوکاسل

 

ویروس – بیماری بسیار مسری که به سرعت در گله پخش می شود .

علایم : بیماری ملایم – تنفس (ترشحات بینی ، سرفه)، مرگ و میر کم ; بیماری شدید(بیماری نیوکاسل اگزوتیک)- مرگ و میر بالا، علایم تنفسی و عصبی ، سر متورم .

انتقال : ویروس از ترشحات بینی و مدفوع از پرندگان آلوده پخش می شود و می تواند غذا ، آب ، کفش ، لباس ، تجهیزات و محیط را آلوده کند .

کنترل / پیشگیری : نگه داشتن ضدعفونی و مدیرت خوب ، واکسیناسیون برای پیشگیری از سویه ملایم ، بدون درمان .

آبله

 

ویروس – بیماری با گسترش آهسته .

علایم : بوجود آوردن ضایعات زخم مانند در قسمت های بدون پر (سر ، دهان ، پاها ، مقعد) ، کاهش تولید تخم ، تلفات با فرم مرطوب بالاست - ضایعات در دهان و حلق .

انتقال : از طریق هوا در شوره و گرد و خاک ، ویروس می تواند از طریق ملتحمه چشم ، زخم های پوست و تنفس وارد جریان خون شود ، پشه و دیگر حشرات گزنده می توانند ویروس را حمل کنند و از طریق گزش به پرنده دیگر وارد کنند .

کنترل/ پیشگیری : کاهش جمعیت حشرات ، کاهش جراحات ناشی از نزاع ، واکسن در مناطق اندمیک ، بدون درمان .

لینک به دیدگاه

آرتریت ویروسی

ویروس – رئوویروس

 

علایم : لنگش با مفصل خرگوشی متورم .

انتقال : ویروس از طریق ترشحات تنفسی ، مدفوع و تخم مرغ پخش می شود .

کنترل / پیشگیری : ضدعفونی و مدیریت سخت ، واکسیناسیون در گله های درگیر ، بدون درمان .

بیماری های باکتریایی

کوریزای بوقلمون (بوردتلا)

 

باکتری – بوردتلا ایویوم – بسیار مسری ، گله های پیر می توانند حامل باشند .

علایم : معمولا در بوقلمون های 2 تا 6 هفته رخ می دهد ، عطسه ، با دهان باز تنفس کردن ، چشم های متورم به همراه جوش ، از دست دادن صدا .

انتقال : در داخل گله پرنده به پرنده ، بین فارم ها از طریق انسان ، آلودن آب و بستر .

کنترل / پیشگیری :آب کلرینه (2-3ppm) ، شستن آبخوری ها 2 بار در روز ، بهبود بخشیدن ضدعفونی و بهداشت.

لینک به دیدگاه

بوتولیسم (گردن خمیده)

 

باکتری – کلستریدیوم بوتولینوم – توکسین مؤثر بر سیستم عصبی .

علایم : عدم توانائی بلند کردن و کنترل سر ، پرندگان حالت خواب آلودگی دارند ، اسهال .

انتقال : پرندگان با خوردن لاشه و کرم های موجود در لاشه (این باکتری به صورت نرمال در لوله گوارشی پرنده وجود دارد).

کنترل / پیشگیری : مکرراً ترتیب لاشه ی مرده را بدهید ، خوراندن اسید سیتریک به پرنده ، آنتی بیوتیک مؤثر نمی باشد .

کوریزای عفونی

 

باکتری – هموفیلوس پاراگالیناروم .

علایم : سر متورم و پیچیده ، ترشحات بینی ، خس خس ، کاهش تولید تخم ، اسهال .

انتقال : مستقیم از پرنده به پرنده ، آلودن غذا و آب ، پرندگان بهبود یافته حامل می باشند .

کنترل / پیشگیری : ضدعفونی و بهداشت ، پرهیز از ایجاد گله های مخلوط ، آنتی بیوتیک های اختصاصی ، احتمال عود بیماری در پرندگانی که یک دوره دارو درمانی را گذرانده اند وجود دارد ، واکسیناسیون در فارم های مشکل دار .

اشرشیا کولی

 

باکتری – بیماری غیر مسری ، ساکن طبیعی لوله گوارش ، معمولا مهاجم ثانویه .

علایم : سندرم پرنده بیمار ، مرگ و میر ، اسهال ، علایم تنفسی ، لنگش .

انتقال : از پرنده به پرنده منتقل نمی شود ، ولی گسترش محیطی بیماری به صورت آلودن هوا ، آب ، غذا و بستر .

کنترل / پیشگیری : بهداشت سخت در هچر و فارم .

اریزیپلاس

 

باکتری – اریزیپلاس روسیوپاتی - ارگانیسم متولد خاک ، خوک ها حاملند .

علایم : بیشتر در بوقلمون نسبت به دیگر پرندگان دیده می شود ، مرگ ناگهانی ، تورم زایده گوشتی سر .

انتقال : بیشتر در بوقلمون های زایده گوشتی پاره شده در مبارزه و پوست زخمی دیده می شود .

کنترل / پیشگیری : درمان با آنتی بیوتیک اختصاصی ، واکسیناسیون پرندگان در مناطق درگیر .

لینک به دیدگاه

پاستورلوز

 

باکتری – پاستورلا مولتیسیدا - بیشتر در اواخر تابستان ، پائیز و زمستان رخ می دهد .

علایم : معمولا در جوجه های بیشتر از 16 هفته سن رخ می دهد ، وقوع زود – سندرم پرنده بیمار ، سر تیره ، مرگ ; وقوع دیر- سر متورم و پیچیده ، علایم سیستم عصبی ، کاهش تولید تخم .

انتقال : پرندگان آلوده شده مزمن به عنوان بزرگترین منبع مطرحند ، گسترش به وسیله دفعیات از دهان ، بینی و ملتحمه که می توانند محیط (غذا و آب ) را آلوده کنند – از مدفوع مکررا دفع می شوند . پرندگان وحشی ، گربه ها و جوندگان می توانند حامل باشند .

کنترل / پیشگیری : استفاده از آنتی بیوتیک اختصاصی برای کنترل شیوع ، بهبود بخشیدن ضدعفونی و بهداشت فارم .

سالمونلا

 

باکتری – بیشتر از 2300 گونه مختلف (پولوروم ، تیفوئید ماکیان و غیره ).

علایم : پرندگان جوان : مرگ و میر تا 100 % ، جوجه های ضعیف ، کاهش اشتها ،اسهال . پرندگان بالغ : بدون علایم ، بی حالی ، اسهال ، کاهش تولید تخم ، مرگ و میر کم .

انتقال : از مادر آلوده به جوجه از طریق تخم ، از پرنده به پرنده به طریق مدفوعی –دهانی .

کنترل / پیشگیری : نگه داری گله های آزاد مادر برای کاهش انتقال (پولوروم ، تیفوئید ماکیان ) ، کنترل جوندگان (موش صحرائی و موش می توانند حامل سالمونلا باشند )، استفاده آنتی بیوتیک اختصاصی برای کنترل شیوع ، به جز پولوروم – تیفوئید .

استافیلوکوکوس (استاف)

 

باکتری – در محیط به صورت عادی وجود دارد و ساکن نرمال پوست و سطوح مخاطی دهان و چشم می باشد .

علایم : لنگش ، مفاصل و بالشتک پای متورم .

انتقال : مختل شدن مکانیسم دفاع طبیعی بدن پرنده (صدمه به پوست و سطوم مخاطی از ضربه یا بیماری دیگر – ویروسی ).

کنترل / پیشگیری : بهداشت خوب ، استفاده از بستر با کیفیت ، جمع آوری پرندگان آلوده ، اگر همچنان مشکل وجود داشت استفاده از آنتی بیوتیک اختصاصی .

آنتریت اولسراتیو (ue)

 

باکتری – کلستریدیوم کولینوم - معمولا مؤثر بر پرندگان تفریحی (بلدرچین) .

علایم : سندرم پرنده بیمار ، بی حالی ، اسهال ، کاهش وزن ، مرگ .

انتقال : اسپور کلستریدیا می تواند در محیط برای ماه ها تا سال ها زنده بماند ، با رطوبت فعال می شوند که برای پرندگانی که آنها را بلعیده اند بیماری زاست ، پرندگان سپس ارگانیسم را از مدفوع دفع و پخش می کنند که برای پرندگان دیگر همان حالت پیش می آبد .

کنترل / پیشگیری : محصور کردن پرندگان ، بهبود ضدعفونی و بهداشت ، خودداری از مخلوط کردن پرندگان در یک بستر یا جوجه ریزی در فارمی که نظافت و ضدعفونی را انجام نداده ایم ، استفاده اختصاصی آنتی بیوتیک (مقاومت به سرعت ایجاد می شود ) ، می توان بستری را که اسیدی شده تعویض نمود و بار میکروبی را کاهش داد .

لینک به دیدگاه

آنتریت نکروتیک (ne)

 

باکتری – کلستریدیوم پرفرینجس – ماکیان و بوقلمون .

علایم : شبیه (ue)

انتقال : شبیه (ue)

کنترل / پیشگیری : معمولا این بیماری به صورت ثانویه با مشکل کوکسیدیائی دیده می شود ، درمان و کنترل کوکسیدیا ، استفاده اختصاصی از آنتی بیوتیک .

مایکوپلاسما (crd – بیماری تنفسی مزمن )

 

mg- مایکوپلاسما گالی سپتیکوم

ms – مایکوپلاسما سینوویه

علایم : بدون ترشحات بینی و چشم ، خس خس ، عطسه ، ، لنگس ، مفاصل متورم ، کاهش وزن .

انتقال : از مرغ به جوجه از طریق تخم مرغ ، مستقیم از تماس پرنده به پرنده با ترشحات تنفسی که می تواند چکمه ، لباس و تجهیزات را هم آلوده کند .

کنترل / پیشگیری : معدوم کردن بهترین راه است ، نگه داری گله مادر عاری از مایکوپلاسما ، بهداشت سخت ، آنتی بیوتیک اختصاصی برای جلوگیری از شیوع ولی می تواند باعث حامل شدن شود .

لینک به دیدگاه

بیماری های قارچی

 

آسپرژیلوزیس

کپک

 

علایم : علایم ابتدایی تنفسی ، نفس نفس زدن بی صدا یا صدای جوشیدن ، مرگ و میر .

انتقال : از هچر یا ماشین حمل .

کنترل / پیشگیری : قرار دادن تخم مرغ تمیز در انکوباتور ، پاکسازی هچر و ستر ، پاکسازی آبخوری ها روزانه ، دوری از وضعیت بستر خیس .

کاندیدیا(کپک چینه دان ، برفک)

 

مخمر – معمولا مشکل ثانویه ، درمان طولانی مدت با آنتی بیوتیک .

علایم : تضعیف کننده ، رشد کم ، بی میلی ، پرهای زبر .

انتقال : از پرنده به پرنده منتقل نمی شود ، مشکل انفرادی پرندگان .

کنترل / پیشگیری : استفاده از سولفات مس برای درمان در آب .

لینک به دیدگاه

بیماری های انگلی

 

سرسیاه

 

انگل پروتوزوآئی – هیستوموناس مله آگریس .

علایم : سندرم پرنده بیمار ، مدفوع زرد رنگ ، مرگ .

انتقال : کرم خاکی یا مستقیماً از خاک، انگل می تواند در کرم های سکوم جوجه حمل شود.

کنترل / پیشگیری : کنترل سکوم و کرم خاکی ، نگه داری محل زندگی جوجه ها ، بوقلمون ها و پرندگان تفریحی جدا از هم (جوجه ها حاوی کرم سکومی می باشند که که معمولا کمتر تحت تأثیر سرسیاه هستند )، استفاده تجاری از جیره های حاوی ضد هیستوموناس برای پیشگیری .

کوکسیدیا

 

انگل پروتوزوآئی

 

علایم : بدون مدفوع خونی ، اسهال ، کاهش وزن ، ظاهری بیمار (پرهای ژولیده ، سرد ، ازدحام )، افزایش مرگ و میر .

انتقال : انتقال مدفوعی – دهانی ، تخم های کوکسیدیا در مدفوع و آشغال های آلوده وجود دارند و می توانند از طریق گرد و خاک ، چکمه ، لباس و تجهیزات پخش شوند ، پرندگان تخم های موجود در غذا ، آب ، بستر و یا خاک را می بلعند و می توانند آولده شوند ، تخم هابیشتر از 4سال در محیط زنده می مانند .

کنترل / پیشگیری : مدیریت خوب بستر، خودداری از وضعیت مرطوب ، استفاده از کوکسیدیواستات در جیره .

کرم ها

 

کرم های گرد ، کرم های نواری ، کرم های سکومی ، کرم های باریک ، کرم های دهان گشاد .

علایم : نفس نفس زدن (کرم های دهان گشاد)

انتقال : گسترش مدفوعی – دهانی (بلع تخم از پرندگان آلوده ).

کنترل / پیشگیری : مدیریت خوب و بهداشت قوی ، ضد انگل ها (پیپرازین – فقط ضد کرم های گرد که به سرعت مقاومت ایجاد می شود ).

لینک به دیدگاه

بیماری های تغذیه ای

خستگی مرغان در قفس

 

عدم تعادل تغذیه ای (کلسیم/فسفر – در غذا یا در پرنده ) مؤثر بر مرغان در قفس – تب شیردر ماکیان

علایم : مرغ ها در آشوبند ، ولی در قفس فلجند ، سپس بی حال و از دهیدراسیون می میرند .

کنترل / پیشگیری : نیاز به پرورشی به موقع در جیره تخمگذارها در زمانی به موقع برای رساندن مرغ ها برای تولید تخم ، مرغ های فلج اگر از قفس خارج شوند(همچنین دور از هم قفسی اش) و غذا به صورت آزاد در اختیارشان باشد اغلب برگشتی از بیماری در 4 تا 7 روز دارند.

ریکتز

 

مشکل تغذیه ای اولیه – عدم تعادل کلسیم/فسفر یا کمبود ویتامین D در غذا . به طور ثانویه مشکل جذبی در روده توسط عفونت ویروسی .

علایم : لنگش ، استخوان و منقار نرم ، کاهش تولید تخم ، پوسته نازک تخم ، شکستن خودبخودی .

کنترل / پیشگیری : تعیین اینکه آیا مشکل تغذیه ای است ( آزمایش غذا برای درجات Ca/P ) یا اینکه عفونت ثانویه وجود دارد .

لینک به دیدگاه

آخرين اطلاعات مربوط به بيماريهاي طيور در سال 2000 ميلادي

 

تمام كشورهاي جهان كه به صورت متمركز و گسترده مرغ را براي تامين پروتئين مورد نياز انسان توليد مي كنند ، خواه ناخواه با بيماري هاي مختلف طيور آشنايي دارند . برخي از كشورها با مشكلات بيشتري نسبت به كشورهاي ديگر دست به گريبان هستند ، اما جالب توجه اين است كه بيماري هايي وجود دارند كه در همه جاي دنيا يافت مي شوند، در حالي كه برخي ديگر در همه جا ديده نمي شوند و يا اگر ديده شوند ، ناشناخته باقي مانده و موجب مشكلات اصلي مي شوند .

در سال 2000 مهمترين موضوعي كه در سطح جهاني در بهداشت صنعت مرغداري مطرح شد، عبارت بود از منع استفاده از آنتي بيوتيكها در خوراك دام . به عنوان يك نتيجه گيري ، مي بينيم اروپا و آمريكا به سمت منع استفاده از آنتي بيونيك درماني پيش مي روند .زنگ خطر توسط آدم هايي كه معتقدند مصرف آنتي بيوتيكها در مرغداري هاي صنعتي به عنوان محرك رشد باعث مقاومت انسان نسبت به آنها مي شود ، به صدا در آمده است .بطور رسمي رابطه اي بين اين دو موضوع يافت نشده است . با اين وجود دليل خوبي است بر اين كه بتوانيم خطرات ناشي از آن را در ارتباط با بهداشت عمومي به حداقل برسانيم .محدود نمودن مصرف آنتي بيوتيك ،حيوانات را نيز در مقابل درمان آنتي بيوتيكي – چه اكنون و چه در آينده – بيمه مي نمايد . منع استفاده از آنتي بيوتيك هايي كه براي تسريع هضم گوارشي بكار برده مي شدند ، اين نتيجه را در پي داشت كه توجه مرغداران به biosecurity در كنار مهارت هاي مديريتي معطوف گرديد .تجربيات نشان مي دهد كه حذف آنتي بيوتيك ها ممكن است اثرات منفي در سلامتي طيور بر جاي گذارد ، زيرا ميكروار گانيزم هايي كه تا به حال تحت فشار آنتي بيوتيك ها بوده اند با فرصتي كه ناگهان براي آنها بوجود مي آيد ، رو به تزايد گذاشته و عوارضي را ايجاد مي نمايند .به نظر مي رسد يكي از آن ها clostridium enteritis باشد كه هر از گاهي در مرغداري هاي اروپا بروز مي كند.

Virginiamycin ،spramycin وzincbacitracin از دسته آنتي بيوتيكهايي هستند كه مصرف آنها در كشورهاي اروپايي منع شده است . اين در حالي است كه هنوز در مورد Avoparcin شك و ترديد باقي مانده است . كشور آمريكا در اين زمينه سياست هاي خاص خود را دنبال مي كند كه در اين مقاله به آن اشاره خواهد شد .

لینک به دیدگاه

اوضاع و شرايط بيماريهاي بومي :

 

بسياري از كشورهاي جهان ، غالبا ميزبان انواع و اقسام بيماري ها هستند . مي توان بيماري هايي را كه به باروري و سود آوري صنعت طيور ضربه مي زند، يك مصيبت دانست ; زيرا با قطع كامل توليدات و يا كاهش فرسايشي ميزان رشد و قابليت زيستي و توليد تخم مرغ و غيره موجب تلفات شديد مي شوند . در واقع بسياري از مناطقي كه صاحب مرغداري هاي صنعتي هستند ، بيماريهاي عفوني و انگلي به صورت بومي در آمده است .بيماري كوكسيد يوز در گله هاي نابالغ در تمام كشورها و مناطق مختلف به صورت يك امر عادي در آمده است . از بيماريهاي ديگر مي توان سندرم توقف رشد را نام برد كه عامل آن ريو ويروسها ست (reovirus)و يا سندرم Hydropericardium hepatitis با عامل Adenovirus (كه در بعضي از كشورها از پيشرفت آن پيشگيري به عمل آمده اما بيماري به دليل جابجايي گله هاي مادر و پرسنل همچنان منتشر مي گردد.)نيوزلند يكي از مصون ترين كشورهاست كه صنعت مرغداري آن به طور بومي عاري از بيماري هاي ويروسي مي باشد (به استثناي بيماري مارك ) به دليل بالا بودن سطح biosecurity و برنامه هاي فشرده و دقيق براي ريشه كني بيماريها ،برخي از كشورهاي صنعتي بيماري هاي ناشي از مايكوپلاسما ها ، گروه D سالمونلايي (بيماري پلورم و تيفوييد مرغان ) ، بيماري نيوكاسل و بيماري بسيار مسري آنفولانزا را محدود نموده اند . در بعضي از مناطق عوامل مختلف بيماري زايي وجود دارند كه باعث خسران زيادي در اين صنعت مي گردند. عفونت ويروسي بيماري bursal در اروپاي شرقي ، آسيا و آفريقا به صورت بومي در آمده است ولي اين بيماري از آمريكا محو شده است . در بسياري از مناطقي كه تخم مرغ و گوشت بطور متراكم توليد مي شوند ،اشكال مختلف عفونت ويروسي برونشيت پديدار است كه مسؤل عفونت دستگاه تنفسي در گله هاي گوشتي بوده و باعث كاهش توليد تخم مرغ و پائين آمدن كيفيت پوسته در مرغ مادر و مرغ هاي تخم گذار صنعتي مي باشد . بيماري برونشيت اولين بار در سال 1345 در ايران توسط موسسه رازي گزارش داده شد. در حجم صنعتي ، بيماري ها را با هم مي آميزند . عوامل عفونت زايي چون بيماري مارك و برونشيت كه از عوامل بازدارنده سيستم ايمتي مي باشند، زمينه را براي ابتلاي گله به ويروس هاي تنفسي مثل برونشيت ،نيوكاسل و لارنگو تراكئيت آماده مي سازند.

ميكروارگانيزم هاي حاد فرصت طلبي چون Ecoli اغلب باعث پيچيده تر شدن اوضاع مي شوند.

ضربه اقتصادي وارده مستقيما به يك عامل بيماريزا محدود نمي شود .شيوع خفيف بيماري آنفولانزا كه در نيوانگلند و ايالت هاي تابع تعاوني ميدـآتلانتيك آمريكا ديده شده ، به نظر مي رسد از نظر كلينيكي اهميت چنداني نداشته باشد ، با اين وجود دولت فدرال و مقامات محلي ، پول قابل توجهي در اين راه صرف كرده و براي ريشه كني بيماري ها كه صادراتي به ارزش 2 هزار ميليون دلار در سال را دچار بحران مي سازد ، تلاش مي نمايند.

صنعت مرغداري در مجموع 200 ميليارد در سال را صرف مبارزه با بيماري كوكسيد يوز مي كند. هزينه هاي واكسيناسيون و درمان با آنتوبيوتيك ها , واكسن ها و اقدامات مربوط به biosecurity براي حفظ سلامتي گله ها , ممكن است به 3 هزار ميليون دلار در سال بالغ گردد.

لینک به دیدگاه

اهميت شيوع و ظهور بيماري ها :

 

بيماري آنفولانزاي مرغي (نوع H9 ) با بيماريزايي متوسط ,مسئول زيان هاي زياد در پاكستان ,ايران و كشورهاي معيني در خاورميانه شناخته شده است .أنفولانزاي مرغي با بيماريزايي خفيف (H7) , در مناطق دور افتاده در نيوانگلند و ايالت هاي تابع تعاوني ميد أتلانتيك أمريكا گزارش شده است .رديابي و كشتار جمعي در جهت ريشه كني , اين بيماري را به شدت كنترل نموده است. در خلال سه سال گذشته , توانستند از شيوع أنفولانزاي نوع H6 با بيماريزايي خفيف كه در گله هاي تخم گذار در كاليفرنيا ظاهر شده بود, جلوگيري به عمل أورند.

Infectious bursal disease : بيماري بورسا به تنهايي و يا به همراه با بيماري مارك , به عنوان عامل ضدعفوني مارك, به عنوان عامل عقوني كه مي تواند از تشكيل و حضور پادتن جلوگيري كند, در جهان شناخته شده است . بيماري بورسا با ويژگي بيماريزايي بالا , بومي آسيايي, خاورميانه و اروپاي شرقي است . نبود برنامه هاي صحيح براي واكسيناسيون جامع و موثر, موجب مي شود كه آن مناطق با ضررهاي شديدي روبرو گردند . رده هاي مختلفي از عوامل عفوني بورسا(Deaware) از A تا E در آمريكا و احتمالا در مكزيكو و آمريكاي مركزي يافت مي شوند . تزريق واكسن هاي نوع هومولوگ براي محافظت گله ضروري است

لینک به دیدگاه

نيوكاسل :

 

بيماري سريع الانتقال نيوكاسل در مناطق آسيايي , آفريقايي و اروپاي شرقي وجود دارد . بيماري در يك دوره بشدت شيوع يافته كه احتمالا آن را از ضعف قدرت واكسيناسيون و جابجايي گله مي دانند كه عوارض كلنيكي مشخصي را ظاهر مي سازد.

Hydropericardium-hepatitis syndrome(HHS) :

 

بيماري HHS در اوائل سال 1990 از پاكستان سردر آورده و در حال حاضر در مكزيك ,شيلي ,اكوادور و پرو يافت مي شود . اين بيماري در هندوستان شايع است و در عراق آن را تشخيص داده اند و نيز مشكوك به وجود آن در هلند هستند. بيماري با تزريق واكسن هومولوگ غير فعال به گله گوشتي و پولت جايگزين بين سنين 14 تا 21 روزگي كنترل خواهد شد.

سندرم Malabsorption :

 

اين عارضه را به گونه ريوويروس ها نسبت مي دهند كه در لهستان , مصر , ‌‌‌‌‌‌آفريقاي جنوبي و آمريكاي مركزي تشخيص داده شده است . عامل بيماري از طريق گله مادر به نسل بعدي منتقل مي شود كه به سوء جذب و هضم غذايي حاد در روده منجر مي گردد . خطر انتقال بيماري به صورت تماس مستقيم در اوايل دوره پرورش به توقف رشد منجر مي گردد (بيماري stuntng ) اپيدميولوژي و كنترل بيماري هنوز تحت بررسي است , ولي به نظر مي رسد نابود كردن بيماري در گله هاي مادر با تقويت قدرت ايمني عليه ريوويروسها , افزايش سطح ايمني حياتي و گندزدايي آشيانه ها , از شدت بيماري خواهد كاست . تلفات و توقف رشد در سطح بالا در شمال كاليفرنيا و ايالت مجاور آن گزارش گرديد . به احتمال زياد اين عارضه در اصل ريشه چند عاملي دارد كه ممكن است عواملي چون ريوويروس ها همراه با آدنو ويروس ها (كه بازدارنده سيستم ايمني و مسئول آنتريت هموراژيك تلقي شده است ) و آرنوويروس ها و احتمالا اشرشيا كلي حاد در هم آميخته باشند .

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.


×
×
  • اضافه کردن...