رفتن به مطلب

فناوری تازه در صنعت مس ایران برای حفظ محیط زیست


sookut

ارسال های توصیه شده

فناوری تازه در صنعت مس ایران برای حفظ محیط زیست

برای دستیابی به راندمان بالاتر استخراج مس از کانسنگ و صیانت بیشتر از محیط زیست دو فناوری مدرن به نام های بیولیچینگ و هیپ لیچینگ در صنعت مس کشور مورد استفاده قرار می گیرد.

 

با کاهش ذخیره مس معدنی با عیار بالا در کشور، و همچنین با توجه به افزایش تقاضا و قیمت جهانی این فلز یافتن راهکارهای مدرن برای استخراج آن از کانسنگ های دارای عیار پایین‌تر امری ضروری به نظر می رسد. در نتیجه در مجتمع های مس شهربابک و سرچشمه فرآیندی مدرن مورد استفاده قرار می گیرد که علاوه بر استخراج با راندمان بالاتر از نظر محیط زیستی نیز ارجحیت های بسیاری نسبت به روش های پیشین دارد.

امروزه جهت‌گیری و رویکرد صنعت تولید مس کاتدی در دنیا به سوی روش‌های هیدرومتالورژی است. این امر با توجه به مشکلات روش پیرومتالورژی از جمله هزینه‌های سنگین مواد اولیه، سرمایه‌گذاری بالا، به‌کارگیری نیروی انسانی زیاد و وجود مشکلاتی نظیر آلودگی‌های زیست‌محیطی، مصرف بالای انرژی و عدم امکان استفاده مجدد از مواد مصرفی روز به روز از توجه بیشتری برخوردار می‌شود. تحولات و پیشرفت این رشته (روش هیدرومتالورژی) در صنعت متالورژی استخراجی، ناشی از سازگاری بیشتر این روش با محیط‌زیست و مصرف کمتر انرژی است.

در این روش جهت تولید مس از کانسنگ‌های اکسیدی و سولفیدی، مس موجود در محلول حاصل به کمک روش استخراج با حلال جدا شده و توسط روش الکترووینینگ تبدیل به مس خالص خواهد شد. روش هیدرومتالوژی شامل مراحل استخراج کانسنگ، خردایش،آگلومراسیون، تلقیح باکتری و نهایتا انحلال و پالایش است.

بر اساس این گزارش با پیشرفت و توسعه فرآیندهای هیدرومتالورژی در سال‌های اخیر، روند افزایش تولید مس و سایر فلزات پایه از این روش افزایش چشمگیری داشته است.

مدیر hse مجتمع مس شهر بابک در خصوص بهره گیری از تکنولوژی لیچینگ در استخراج مس در آن مجتمع می گوید: شرکت ملی صنایع مس ایران با توجه به رویکرد گسترش صنعت سبز، بهره‌گیری از فن‌آوری‌های دوستدار محیط زیست را در دستور کار دارد. در این راستا، توسعه قابلیت استحصال کانسنگ‌های کم‌عیار سولفیدی و اکسیدی مس با استفاده از تکنیکی تحت عنوان لیچینگ که در آن بدون کاربرد روش‌های حرارتی و ایجاد گازهای آلاینده و صداهای ناهنجار، ضمن صرفه‌جویی در هزینه‌ها و مصرف انرژی، ظرفیت تولید کاتد را افزایش خواهد داد که در این مجتمع اجرا شده است و بدین ترتیب با استفاده از این فن‌آوری گامی در جهت رشد و توسعه این شاخه از علم در کشور برداشته شده است.

مهندس حسین محمودی می افزاید: طبق برآوردهای انجام شده با اجرای این طرح طی 5 سال از 5 میلیون تن خاک‌های اکسیدی و سولفوری کم‌عیار حدود 21 هزار تن مس استحصال خواهد شد و کشور با افق تولید 30 هزار تن مس در سال با این روش، رتبه دوم را در جهان در زمینه تولید مس با روش هیدرو‌متالوژی کسب خواهد کرد.

این پروژه علاوه بر فواید اقتصادی از لحاظ استحصال مس از کانی‌های اکسیدی کم‌عیار، به عنوان یک تکنولوژی سازگار با محیط زیست با حداقل آلایندگی نسبت به روش پیرومتالوژی در مجتمع مس شهربابک با سرمایه‌گذاری ششصد و پنجاه میلیارد ریال در حال بهره‌برداری است.

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...