رفتن به مطلب

سالن پرورش تخم برای تکثیر مصنوعی ماهی قزل آلا(الهام بیرانوند از خرم آباد)


ارسال های توصیه شده

مبانی طراحی سالن پرورش تخم برای تکثیر مصنوعی ماهی قزل آلا

هدف از طراحی سالن پرورش تخم،بدست آوردن حداکثر بازماندگی تخم و لارو می باشد. معمولا برای سالن پرورش تخم از آب چشمه و چاه استفاده می شود. مزایای این آبها عبارت است از:

عاری بودن از مواد جامد معلق و آلودگی میکروبی،درجه حرارت ثابت آب و وابسته نبودن به شرایط محیطی و عدم ایجاد شوک حرارتی. از طرف دیگر،آب بعضی از رودخانه ها نیز به علت درجه حرارت پایین در زمستان برای لقاح تخم مناسب تر می باشد. بهترین درجه حرارت برای سالن پرورش تخم و رشد لارو قزل آلا به شرح ذیل می باشد:

درجات حرارت مناسب مراحل پرورش تخم و لارو قزل آلا

[table=align: Right]

[tr]

[td]مراحل زیست قزل آلا

[/td]

[td]درجات حرارت مناسب

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]لقاح

[/td]

[td]4-6 درجه سانتیگراد

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]پرورش تخم

[/td]

[td]6-10 درجه سانتیگراد

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]شنای آزاد و تغذیه فعال

[/td]

[td]10-14 درجه سانتیگراد

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]رشد بچه ماهی

[/td]

[td]14-18 درجه سانتیگراد

[/td]

[/tr]

[/table]

 

 

درجه حرارت آب نقش مهمی در مدت زمان تخم گشایی دارد، هرچه درجه حرارت آب بیشتر باشد این مدت زمان کوتاهتر خواهد بود. در درجه حرارت پایینتر، مدت زمان پرورش تخم بیشتر خواهد بود. هرچه درجه حرارت سالن انکوباسیون بیشتر باشسد و لاروها سریع خارج شوند، نقایص ژنتیکی لاروها بیشتر و برای رشد در مرحله بچه ماهی نورس مدت زمان بیشتر نیاز خواهند داشت.در صورتی که هرچه درجه حرارت سالن انکوباسیون کمتر باشد تکامل لاروها و جذب کیسه زرده بهتر انجام می گیرد. هنگامی که درجه حرارت آب انکوباسیون ثابت باشد، زمان تخم گشایی از روی جداول و نمودارهای مربوط قابل پیش بینی است.

مدت زمان پرورش تخم در درجات حرارت مختلف

[table=width: 667, align: Right]

[tr]

[td]درجه حرارت آب سالن (درجه سانتیگراد)

[/td]

[td]مدت زمان پرورش تخم تا خروج لارو (روز)

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]4/5

[/td]

[td]97

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]6

[/td]

[td]77

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]7

[/td]

[td]61

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]10

[/td]

[td]41

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]11

[/td]

[td]35

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]12

[/td]

[td]27

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]13

[/td]

[td]-

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]15

[/td]

[td]-

[/td]

[/tr]

[/table]

 

 

سسیستم های آب در گردش برای تکثیر قزل آلا:

یکی از روشهای نوین تکثیر ماهی قزل آلا استفاده از تکنولوژی جدید برای مدیریت کنترل شده و تولید بچه ماهی با کیفیت مطلوب می باشد. از موارد حساس تکثیر آن است که در مرحله اول مولدین از نژاد خوب و تغذیه مناسب برخوردار باشند و تخم استحصالی در شرایط آب مناسب و مدیریت کیفی آن تبدیل به بچه ماهی شود حتی المقدور از عوامل محیطی، استرسها، نوسانات کمی و کیفی آب دور باشند.

بر این اساس امروزه به لحاظ کنترل مناسب تولید محصول بدون استرس در شرایط ایده آل و رعایت مسائل زیست محیطی و بهداشتی از سیستمهای آب در گردش برای تولید لارو و بچه ماهی استفاده می شود که شامل دو روش می باشد:

1- سیستمهایی که دارای مولدینی در کنار سالن تکثیر می باشند و رأسا تکثیر را انجام می دهند و در واقع یک چرخه تولید بچه ماهی تا مرحله انگشت قد را دارند.

2- سیستمهایی که برای پرورش تخم چشم زده تا بچه ماهی ساخته شده اند.پ

روشن است که در این سیستم با به گردش درآوردن آب (همانند سایر سیستم های فوق متراکم پرورش) و تصفیه آن و گند زدایی مجدد آن را مورد استفاده قرار می دهند و از آنجا که شرایط تکثیر با شرایط پرورش متفاوت می باشد طراحی آنها بر اساس تأمین نیازهای لاروها و بچه ماهیان انجام می گیرد.

بعنوان مثال در این سیستمها ابعاد حوضچه ها بقه دو در دو و ارتفاع یک متر می باشد که معمولا از حوضچه هایی پیش ساخته فایبرگلاس به تعداد 44 حوضچه استفاده می شود.

همچنین در قسمت میکرو فیلترهای دوار معمولا به منظور حذف ذرات معلق آب از توری های با چشمه های حدود 20 تا 40 میکرون استفاده می شود و دمای آب قسمت سالن انکوباسیون نیز در دامنه 8 تا 12 درجه سانتی گراد بوسیله خنک کننده یا گرم کننده ها کنترل می شود. البته آب سالن انکوباسیون با آب سالن پرورش لارو متفاوت بوده و در جاهایی که آب ورودی گرم است به کمک چیلر آب را خنک میکنند. یکی از مزارع تکثیر مدار بسته از مرحله تخم چشم زده در اسکل آباد خاش می باشد که سالانه حدود پنج میلیون ظرفیت تولید بچه ماهی فینگرلینگ را دارد.

 

[table=align: Right]

[tr]

[td=colspan: 2]خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب مناسب تکثیر و پرورش ماهی قزل آلا

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]درجه حرارت آب تکثیر و تخم کشی

[/td]

[td]8-5/4 درجه سانتیگراد

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]درجه حرارت آب انکوباسیون تخم و پرورش لارو و بچه ماهی نورس

[/td]

[td]12-8 درجه سانتیگراد

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]تا وزن بازاری

[/td]

[td]18-12 درجه سانتیگراد

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]ph مناسب

[/td]

[td]4/8-6/4 درجه سانتیگراد

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]اکسیژن دی اکسید کربن

[/td]

[td]13-6 میلی گرم در لیتر

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]سختی کل

[/td]

[td]حداکثر 12 میلی گرم در لیتر و مطلوب 2 میلی گرم در لیتر

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]هدایت الکتریکی

[/td]

[td]400-50 میلیگرم در لیتر

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]آمونیاک

[/td]

[td]432 میکروموس بر سانتیمتر

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]آمونیوم

[/td]

[td]کمتر از 03/0 میلی گرم در لیتر

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]مواد معلق مجاز برای پرورش تخم

[/td]

[td]کمتر از 25/1 میلی گرم در لیتر

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]مواد معلق مجاز برای پرورش بچه ماهیان

[/td]

[td]کمتر از 6 میلی گرم در لیتر

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]کلسیم

[/td]

[td]کمتر از20میلی گرم در لیتر

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]منیزیم

[/td]

[td]80-52 میلی گرم در لیتر

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]فسفات، آهن، جیوه، روی، کادمیوم

[/td]

[td]20 میلی گرم در لیتر

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]

[/td]

[td]هر کدام کمتر از 1/0 میلی گرم در لیتر

[/td]

[/tr]

[/table]

 

 

 

 

(الهام بیرانوند از خرم آباد)

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...