رفتن به مطلب

استخراج و اندازه‌گیری فولیک اسید در نان غنی‌شده


Mohammad Aref

ارسال های توصیه شده

شیوع کم‌خونی در گروه‌های سنی گوناگون در کشور، لزوم اجرای طرح غنی‌سازی مواد غذایی با آهن و فولیک اسید را نشان می‌دهد. نان، به عنوان اصلی­ترین ماده غذایی ایرانی، ابزار مناسبی برای نیل به اهداف غنی‌سازی است. در این پژوهش اندازه‌گیری فولیک اسید نان غنی‌شده با سامانه کروماتوگرافی مایع مورد بررسی قرار گرفت. پیاده‌سازی روش تجزیه، آماده‌سازی نمونه و تعیین غلظت فولیک اسید نان در بازه غلظت mg/kg انجام شد. شرایط جداسازی در دستگاه HPLC برای شناسایی و اندازه‌گیری فولیک اسید با تغییر نسبت‌های حجمی حلال آلی و بافر (برای اصلاح سرعت عبور از ستون و تعیین زمان بازداری مناسب) بهینه‌سازی شد. پیش‌تغلیظ فولیک اسید با روش‌های استخراج فاز جامد، استخراج با نانوذره ­های مغناطیسی و میکرواستخراج با فیبر‌های توخالی به صورت دو و سه فازی انجام شد و بر اساس نتیجه­ ها، روش فیبر توخالی دو فازی به عنوان بهترین روش انتخاب شد. در میان حلال‌های -n اکتانول، -n هگزانول، دودکان، ایزوبوتیل متیل ‌کتون و بنزیل الکل در فیبر‌های توخالی دو فازی دارای w/v 10% Aliquat 336، اکتانول بیشترین بازده استخراج را داشت و در 8 =pH بیشترین بازده به دست آمد. بر اساس نسبت شیب منحنی کالیبراسیون با و بدون تغلیظ، 69 درصد استخراج با عامل پیش‌تغلیظ 5 /3% حاصل شد. نمونه‌ها (پس از تجزیه بافت، استخراج، جداسازی و تغلیظ) برای تعیین میزان فولیک اسید به دستگاه HPLCتزریق شد. متوسط زمان لازم برای تزریق فاز تغلیظ شده و خروج از ستون یک ساعت بود. مقدار فولیک اسید موجود در نمونه‌های آرد غنی شده در بازه غلظت بین mg/kg 1-3/0 با میانگین µg/kg9/5 نان به دست آمد.این مقدار کمتر از حد انتظار (غنی‌سازی اولیه آرد با غلظت mg/kg 5/1 فولیک اسید) بود که می‌تواند به علت دمای بالا در زمان پخت باشد. صحت داده‌ها با افزودن استاندارد داخلی بررسی شد و خطای کمتر از %10 برای بازیابی نمونه به ­دست آمد.

 

کلیدواژگان: فولیک اسید؛ غنی‌سازی نان؛ کروماتوگرافی با کارایی بالا؛ میکرواستخراج دوفازی با فیبر‌های تو خالی

 

نویسندگان: محمد فرجی؛ ابراهیم آزادنیا؛ کیانوش خسروی دارانی

 

دانلود مقاله

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...